honden-Wythmenerplas-landgoedwandeling

Zwolle | Landgoedwandeling

Een beetje spoorzoeken wordt het vandaag. Het laatste deel van de wandeling is door werkzaamheden tot medio 2021 niet mogelijk en we beginnen zelfgekozen op de parkeerplaats bij Urbana.

Aan de overzijde van de N35 staan kantoorgebouwen. Erachter ligt een losloopgebied voor klerken en andere stedelingen. In 2014 plantte Stichting Groenstad hier een Herinneringslaan met bomen naar aanleiding van een speciale gelegenheid. Het is retentiegebied voor de Westerveldse Aa.

Voorbij een Joodse begraafplaats loopt de route landgoed Helmhorst in met in de verte huize Hoog Erve. Het pad leidt door het bos, langs een wetering en over een spoorlijn naar een weg waarlangs krokussen het voorjaar aankondigen.

“Weet jij wat voor bloemen dat zijn?” vraagt een monteur bij een schakelkast. “Ik weet daar niks van.”

Van voormalig landgoed Sorghvliet is alleen een statig toegangshek overgebleven. Erachter staat bakstenen nieuwbouw met een puntdak en dakramen van net voor de eeuwwisseling.

Voorbij nog een spoorwegovergang komt de route bij een golfterrein en recreatiegebied de Wythmenerplas. In het zwemwater staan opmerkelijke constructies die een waterskibaan blijken te zijn.

Rond de plas veel wandelaars met honden. Enthousiaste beesten die hier in de winter los mogen lopen en met hun ervaring van een week geleden het ijs opstappen. Een drijvende plaat die ze soms houdt en dan weer niet. Vreemde hink-stap-sprongen, maar de kou deert ze niet.

Voorbij de ruime boog om het water verschijnt het golfterrein weer en dan slingert het pad opnieuw door het bos. Van buitenplaats Boschwijk dit keer waar op een lange bomenlaan een ree ons stil rechtop staat aan te kijken.

Voorbij huize Boschwijk komen we algauw bij de drukke N35 terug waarlangs we moeten lopen om een spoorlijn via een tunnel te kruisen. Hierna leidt de route terug naar Urbana. Wij ontvluchten de verkeersdrukte echter via een olifantenpaadje naar het Almelose Kanaal.

Een fietspad langs het kanaal voert langs woonboten van allerlei pluimage. Sommige steken schril af bij de luxe nieuwbouw aan de overkant. Met een bocht komen we langs een gesloten en stil Doepark Nooterhof.

Over de brug en dan rechtsaf langs de Wipstrikkerallee komen we nog langs één bezienswaardigheid: een reuzeneikel en eikenblad met daarop twee eekhoorns uit een stomp van een oude boom gezaagd.

En dan zijn we weer bij Urbana.

Praktische informatie

Foto’s van landgoedwandeling Zwolle