wandeling Havezate Den Oldenhof Vollenhove

Zwartsluis – Vollenhove | Havezatenpad

Het gras is lang en onderin nog nat van de regen. De hoogste sprieten reiken bijna tot de ellebogen. De schoenen zullen niet lang droog blijven. Zo begint onze eerste etappe van het Overijssels Havezatenpad, van Zwartsluis naar Vollenhove langs het Zwarte Water.

Voorbij een tweede overstap is het gras kort. Hier graast jongvee dat blij is wandelaars te zien. Een stuk of zestien koeien komen in de benen om ons van nabij op te nemen. Wat een enthousiasme.

Eurom, Breman Machinery, Timzo lezen we op een muur van bedrijvigheid aan de overkant. Na opnieuw een overstap is het pad over de zomerdijk weer dichtbegroeid en nat. Voorbij de weg naar het pont naar Genemuiden gaat dit verder.

Hoewel er een spoor door het gras loopt, doen de overstapjes vermoeden dat wandelaars niet erg geliefd zijn. Soms moeten die over een draad heen op de overstap zien te komen om dan pas over de afrastering te kunnen. Terwijl de route hier samenvalt met het Zuiderzeepad.

Na drie kilometer buigt de route af en komen we langs een andere kudde grasmaaiers. Schapen en lammeren grazen of liggen loom in het gras met uitzicht op de polder en het het Zwarte Meer.

Bij de weg houdt een oude boer een groepje gevangen. “Lag er niet één om?” vraagt hij en hij vertelt dat hij er vijf op een dag scheert. Waar de wol heengaat? “Ik weet het nog niet. China wil het ook niet meer hebben.”

Een strakke ventweg contrasteert met uitbundig bloeiende veldbloemen erlangs. Hij leidt naar de Kadoelendijk en de Kadoelerkeersluis uit 1940, die bij een stormvloed Vollenhove en Blokzijl voor wateroverlast moet beschermen.

Na twee kilometer duikt de wandelroute eindelijk van het betonnen fietspad af de weilanden in die horen bij de boerderij waar het pad pal voorlangs loopt. De Wendel staat er op de gevel.

Voorbij de provinciale weg is het een andere wereld. Verscholen tussen percelen bos en weiland staat hier Den Oldenhof. Het is een van de zes havezaten die zijn overgebleven van de twintig die Vollenhove tot eind achttiende eeuw tot Stad der Paleizen maakte.

Een natuurcamping, een koffie- en theeschenkerij en het idee dat het grote huis nog bewoond wordt en bescheiden in gracht en groen staat te pronken maken het een intieme plek. Dat en de Nepalese koffie, de eigengemaakte Oldenhofkoek en de gastvrije uitbaters van de camping en schenkerij.

Voorbij de grote duiventil in de paardenweide vol boterbloemen en zuring slingert de route zich naar de weg naar Vollenhove. In de oude stad volgt hij de tegelroute langs als de ruïne van havezate Toutenburg, havezate Oldruitenborgh, de Kleine Kerk, vier havezaten in de Bisschopstraat en de Grote Kerk.

De etappe eindigt bij de VVV aan de haven. Wij blazen uit op een bankje met uitzicht op de haven en jachtwerf Royal Huisman en maken ons klaar voor de terugtocht.

Foto’s van etappe 16 van het Overijssels Havezatenpad