grazers Twiske wandelen Trekvogelpad

Zaanse Schans – Den Ilp | Trekvogelpad

Waar het Trekvogelpad in eerdere edities over de Zaanse Schans liep, ligt de schans nu aan een aan- en aftakroute. Van De Rijp tot Zaanse Schans liepen we gisteren. Om niet kilometers terug te hoeven, volgen wij toch nog die oude route. Den Ilp is ons doel vandaag.

Na het toeristische openluchtmuseum met verzamelde huisjes, molens en winkels uit de streek volgt Haaldersbroek, een buurtschap met authentieke Zaanse huisjes. Langs de Zaan en een manege voert de route met een boog om een woonwijk heen over het terrein van recreatieplas Jagersveld.

Kort voor de kruising met de A7 en de spoorlijn naar Enkhuizen voegt de oude route zich bij de huidige. Vanaf dit punt leiden rood-witte markeringen weer de weg. Onder én over een viaduct voert de wandeling langs een fietspad tussen het spoor en veenweidepolder Oostzaan naar De Haal.

Over de ringvaart met naastgelegen fietspad komen we bij recreatie- en natuurgebied Het Twiske. Een kudde koeien graast er in de schaduw van de bomen. Het ziet er vredig uit en onverhard slingert het pad tussen het water en het fietspad heen en weer.

Af en toe een brug. Af en toe nog een kudde koeien. Diverse vogels met jonge gezinnen. En verder veenplassen en vergezichten waar soms een wit zeil traag doorheen schuift of een fabriekspijp zich aan de horizon aftekent. Als wandelaar loop je in het gebied, waar fietsers omheen rijden.

Ter hoogte van Den Ilp lopen we langs een speelweide met zwemwater. Gezellig druk door zomervakantie en mooi weer. Na een bospaadje volgt een strand met scooters en muziek. Met een boog voert het pad hier over vlonders omheen. In het water steken vele achtereinden van zwanen omhoog. Lekker water.

Voorbij De Belt met riet en bos slaat de route rechtsaf. Wij gaan hier links naar de bushalte in Den Ilp. Na vier dagen wandelen, vervolgen we het Trekvogelpad later weer verder.

Praktische informatie

Foto’s van etappe 4 van het Trekvogelpad