Je bekijkt nu Winsum – Groningen | Pieterpad

Winsum – Groningen | Pieterpad

Een groepje van vijf vrouwen en een vrouw alleen stappen uit de trein in Winsum. Het is koud, dus moet er lekker doorgelopen worden. Toch eerst een kop koffie in een café dat speciaal kaarten voor Pieterpad-wandelaars heeft laten drukken. Aardig.

Langs het Winsumerdiep hangen spandoeken. ‘Er gaat niets boven groen’, staat erop en ‘Ons oog wil ook wat’ en ‘Wat mooi is moet mooi blijven’. Het mooiste dorp van Nederland wordt niet mooier van die grote witte banieren.

Over asfalt en betonplaten loopt de route tussen weilanden zuidwaarts. Af en toe wandelaars met hetzelfde routeboekje. Koeien liggen te herkauwen, spreeuwen maken kabaal. Meeuwen ook. Een lichte verhoging in het land bij het Oude Diepje is een belevenis.

Dat is ook Garnwerd. Hoewel het er stil is, laat het zich misschien juist wel van zijn mooiste kant zien. Met oude vrachtschepen aan een steiger, een molen, een brug, een kerk en Café Hammingh aan het water.

Langs het Reitdiep gaat het met een slinger voorbij de dubbelkerende schutsluis Wetsingerzijl en dan door hoogspanningsmastenland. Een zwart met witte tweemaster zonder naam vaart voorbij en wacht dan tot de brug naar Polder Ons Behoud opengaat. De Groninger vlag is gehesen, de zeilen gestreken.

Onverwacht komen we bij een rood bakstenen kerkje tussen bomen op een heuvel, een ‘wierde’. Drie wandelaarsters zitten op het bankje op het kerkhof te picknicken. Een trotse haan komt aanstappen om te zien of er voor hem ook wat is. Bij de kerk staat één huis. Meer niet.

Bij Wierumerschouw kruist het pad het Reitdiep nog een keer en aan het eind van een betonnen fietspad alweer. Hier ligt opnieuw de tweemaster zonder naam voor de brug te wachten. We steken het water over en zwaaien naar de bemanning.

“Jullie lopen sneller dan wij varen,” groet de schipper als hij in de Dokwerdersluis ligt aan de overkant van het Van Starkenborghkanaal en wij weer voorbijkomen. Een laatste groet, want de wandeling volgt inmiddels de oevers van het kanaal.

Bij de resten van een brug hangen aan weerszijden van het water mensen rond. Opnieuw een groot wit spandoek ‘De Paddepoelsterbrug t’rug’ staat hierop. Ook voor het Pieterpad is het gemis, en een flink eind omlopen.

Door een groenstrook langs universiteitsterreinen en door een woonwijk uit de late jaren zestig lopen we geleidelijk de grote stad in. Het Noorderplantsoen is een perfect langgerekt park voor een mooie overgang.

Na een laatste brug over het Reitdiep loopt de route langs de Noorderhaven, over de Lage der A en Hoge der A langs de A en door een gezellige winkelstraat naar de Der Aa-kerk met de markante toren met gele details en een spits bestaand uit drie verdiepingen.

Door nog een gezellige straat met veel verschillende winkeltjes leidt de route over het Museumeiland met het Groninger Museum vol moderne kunst naar het station. Het is een mooi einde van een mooie wandeling.

Praktische informatie

Foto’s van etappe 2 van het Pieterpad