Je bekijkt nu Windesheim | Landgoedwandeling

Windesheim | Landgoedwandeling

Een korte wandeling op oudjaarsdag. Bij de parkeerplaats stelen niet twee monumentale huizen als eerste de show, maar de schapen die dicht bijeen bij een houten hooiruif liggen. Witte vachten, zwarte gezichten en wat een krullen hebben hun hoorns.

De wandeling voert rechts om de twee bouwhuizen heen waarachter de ruïne van Huis Windesheim ligt dat in 1944 door brandbommen werd verwoest. Een brug die eindigt als platform boven de gracht biedt uitzicht over het geheel.

Langs rechte en slingerende paden tussen indrukwekkende beuken door voert de route verder door het landschapspark en dan linksaf over twee bruggen en over de Esch. Het is glibberen en wegblijven bij de sloot die naast het pad loopt.

Rechtsaf langs een boerderij en dan scherp linksaf gaat de wandeling verder over de rivierdijk met uitzicht over waterplassen, bomen en tussendoor de zilveren glans van de IJssel. Aan de overkant klinken aanhoudend doffe dreunen van vuurwerk en carbid.

Waar een asfaltweg de dijk kruist, slaan we linksaf en komen op het deel van de route tussen grote waterplassen door. Verstopt achter takken dobberen hier zwanen op het groene wateroppervlak.

De weg gaat over in een glibberig en zuigend voetpad met vergezichten op water en bomen en vogelleven in de verte. Bij een brug staat een bank om nog eens naar terug te komen, want wat mooi is het hier.

Via een weg die Windesheim met Herxen verbindt, voert de route terug naar de schapen. Die hebben zich niet verplaatst.

Praktische informatie

Foto’s van landgoedwandeling Windesheim