Je bekijkt nu Westenschouwen – Renesse | Nederlands Kustpad

Westenschouwen – Renesse | Nederlands Kustpad

In het uiterste westen van Schouwen-Duiveland ligt Natura 2000-gebied Kop van Schouwen met duinen, stranden, graslanden, bossen en duinplassen. Een afgelegen maar mooie etappe van het Nederlands Kustpad.

De wandeling begint in het grootste bos in Zeeland. Dat het geen gewoon bos is, is te merken aan het vele klimmen en dalen over de zandgrond en aan het heldere licht dat tussen de bomen doorschijnt.

Aanvankelijk delen we het bos met fietsers maar al gauw zijn wandelaars op ‘eigen terrein’. Tussen dennen, eiken, berken populieren en abelen met ritselende zilverwitte bladeren.

Waar het bos overgaat in duingebied liggen schapen in de schaduw. Het pad slingert over duinen en tussen plassen door. De zon schijnt en de temperatuur is aangenaam. In de schaduw van een bosje staat een perfect bankje om van het landschap te genieten.

Bij Haamstede loopt de route voorbij een oud verdedigingswerk en langs een fietspad en een weg het dorp in. Hier komen fietsers samen op de vele terrassen. Slechts enkelen vinden de weg naar het slot dat Haamstede haar naam geeft.

Voorbij het dorp volgt de route de rand van het duingebied en slingert dan tussen bossages, graslanden en recreatieparken door naar het duingebied aan de noordkust.

Een lang recht betonnen pad leidt naar het strand. Waar een bord waarschuwt voor steile hellingen begint het pad daarbij ook nog eens heen en weer te slingeren. Zo erg dat veel fietsers afstappen en lopend verdergaan.

Over de top loopt het naar beneden het uitgestrekte strand van Burgh-Haamstede op, een naaktstrand waar kleine duinen zich vormen. Tussen de vloedlijn en het water lopen we oostwaarts richting Renesse.

De markeringen pikken we pas weer op wanneer we de duinen overgaan om in dit drukke badplaatsje de bushalte te vinden waar deze etappe eindigt. Het was een prachtige wandeling.

Foto’s van Westenschouwen – Renesse langs het Nederlands Kustpad