Je bekijkt nu Waterlinie Culemborg | NS-wandeling

Waterlinie Culemborg | NS-wandeling

De infanterie en ruiterij in Houten Castellum bestaan op zaterdagochtend uit fietsers met een volle boodschappentas of een kind in sportkleding. Nieuwbouw en welvaart, een ‘fietsdorp met huisjes-met-tuintjes veilig binnen de rondweg‘.

De meest opvallende huizen, zonder tuin, zijn die aan de Rietplas, alleen al door hun kleuren. Architect Hans Been liet zich inspireren door Marken, Urk, de Antillen en Scandinavië.

Buiten de rondweg wacht de provinciale weg om de wandelaar over het Amsterdam-Rijnkanaal te voeren. Twee boogbruggen, één voor auto’s en één voor treinen, kruisen de brede waterlijn met veel scheepvaart.

Na twee kilometer langs het kanaal leidt de route naar het verdronken bos. Het trieste gegeven dat de bomen de hoeveelheid water niet aankonden is omgevormd in een bijzonder pad. Uit sommige bomen schiet nieuw leven op.

Even later volgen weer enkele kaarsrechte kilometers, langs een smaller kanaal. Erlangs staan kassen waar rode aardbeien klaarhangen om te plukken en verderop bomen vol dikke, rijpe peren.

Na fort Werk aan de Korte Uitweg schermt een aarden wal het zicht op het Inundatiekanaal af. In de wal zitten oude opslagplaatsen en eigentijdse belevingsaspecten. Hij leidt naar fort Lunet aan de Snel en fort Honswijk.

Zwanen dobberen op de gracht rond de oude vestingwerken. De slagboom staat half omhoog naast een verlaten wachtershuisje. Het fort is gebouwd tussen 1841 en 1847. Voor de Tweede Wereldoorlog was het een interneringskamp en erna was het een tijdlang een gevangenenkamp.

Hekken en dichtgetimmerde deuren maar ook scheuren in muren en ontbrekende bakstenen laten zien dat het fort onderhoud nodig heeft. Desondanks is het een indrukwekkend bouwwerk.

De route voert om het ronde fortgebouw heen, langs een grote bank van pallets die een perfect beschaduwde plek biedt om te genieten van het uit zicht op het fort en de rivier.

Voorbij het terrein voert de route door de uiterwaarden langs de Lek stroomopwaarts. Vogels vliegen op als in Everdingen aan de overkant plots harde vuurwerkknallen klinken. Even later strijken ze weer neer.

De wei met geiten is leeg. In een perceel met koeien liggen ongesneden oude broden, maar de beesten kiezen voor plantaardig en onbewerkt eten. Paarden staan in een groepje bij elkaar, op twee na. Op de dijk komen fietsers voorbij.

Het Liniepont vaart nog en we mogen kiezen waarheen we willen. Richting Culemborg graag. Op enkele waterskiërs en een motorbootje na is het stil op de rivier. Des te drukker is het op de spoorbrug met stoptreinen en intercity’s van en naar Utrecht.

Aan de overzijde loopt het pad algauw weer de uiterwaarden in. Voor bij de spoorbrug vaart nog een pont, maar wij lopen langs de haven het historische stadje door om deze fijne wandeling op het station te eindigen.

Praktische informatie

Foto’s NS-wandeling Waterlinie Culemborg