Je bekijkt nu Warnsborn (Arnhem) | NS-wandeling

Warnsborn (Arnhem) | NS-wandeling

Het belooft een droge dag te worden en de herfstkleuren zijn prachtig. Perfect om bij Arnhem door het park de bossen in te lopen over landgoed Warnsborn naar Oosterbeek.

Hardlopers zijn vroeg op pad, evenals ouders met jonge kinderen. Een jongetje staat te kijken bij een vrouw langs de waterkant die zwanen uit haar hand laat eten. Wat een weelde om bij zo’n park te wonen.

Een reiger stapt langs de kant door het water bij een kleine waterval. Bij de grotere waterval verderop is het altijd leuk om er even achterlangs te lopen. Overal is het vochtig.

Huis Zypendaal is deze dagen de locatie waar evenement Grote Schijn plaatsvindt. Een avondwandeling met licht en geluid van twee kilometer door het park rondom het huis. We passeren de hekken tweemaal.

Voorbij de weg lopen we de bossen van Landgoed Schaarsbergen in. Hoge bomen met groen, geel en bruin blad. De zon valt hier en daar tussen de takken door op de stammen en op de grond. Hardlopers en mountainbikers passeren.

Voorbij nog een weg voert de route achter huizen langs Landgoed Warnsborn op. Ook hier weer hoge bomen in prachtige kleuren aan een kant en groene naaldbomen aan de andere. Bladeren dwarrelen bij windvlagen naar beneden. Wandelaars genieten ervan.

Op een grasveld liggen Lakenvelder koeien te herkauwen. Op een vijver zwemmen eenden. Langs het pad in het parkbos liggen Zinnevruchten, een kunstwerk van Pauline Becking.

In het landhuis dat de wandeling zijn naam geeft, ben je welkom om te slapen en te eten, maar voor een kop koffie of thee word je naar elders verwezen. Hoe gastvrij is dat? Verder dan maar over nog meer indrukwekkende bospaden.

Voorbij de N224 lopen we de bossen van Lichtenbeek in. Ook hier is GPS nodig om de route te vinden. De geel-rode markeringen ontbreken nogal eens. Of ze staan op een boom geschilderd langs een recht stuk waar geen twijfel mogelijk is.

Bij Oosterbeek voert de route langs erebegraafplaats Airborne War Cemetery met 1754 graven van mensen, Britten vooral, die omkwamen bij de Slag om Arnhem in 1944 en kort daarna.

Langs de weg lopen we parallel aan de dieper gelegen spoorlijn naar het station. Doorlopen tot Wolfheze kan, maar wij stoppen hier. Het was mooi.

Praktische informatie

Foto’s NS-wandeling Warnsborn (Arnhem)