wandelen langs moestuinen Wageningse Eng

Wageningse Engpad | Klompenpad

Klompenpad Wageningse Eng beginnen in Hotel Fletcher lijkt een goed idee, omdat het een van de weinige verkooppunten is van de routebeschrijving langs de route. En het enige dat per OV goed bereikbaar is. En het officiële startpunt ook nog.

Maar dan moeten de folders niet op zijn.

Gewapend met GPS gaan wij dan maar op pad. Oostwaarts over het Bergpad langs de Wageningse berg met tussen de bomen door uitzicht over de Neder-Rijn. Een steile helling en hoog. Wie rechts loopt, moet oppassen.

Via de tweede trap dalen we af naar het Onderlangs, dat tussen de berg en de uiterwaarden doorloopt. Hier gaat het noordwaarts, voorbij de N225 over een grote laan tussen bos en weidegebied Het Broek door.

Op het terrein van een instelling staat een kudde damherten bijeen, jong en oud door elkaar. Een moment laten ze zich fotograferen maar dan snellen ze met mooie sprongen achter elkaar aan weg. Wij wandelen verder door het bos dat ruikt naar naaldbomen en aarde.

Voorbij een biologische wijngaard en een paadje langs bramenstruiken lopen we over een weg die ons naar een volkstuinencomplex voert. Privéterrein staat er op een bord en tegelijk staat er een houten bank met ‘voor wandelaars’ erop geschilderd. Het klompenpad loopt tussen tuinen door die volop in bloei staan.

Voorbij een veld met zachte, bruine koeien volgt een akker vol bloemen achter een houten hek met daarop ‘Het honingblok’. Witte en gele bloemen bloeien er om het hardst, door elkaar heen. Tweede Honingblokpad heet het hier ook.

Het loopt langs het honingveld van zelfoogstgroentekwekerij De Nieuwe Ronde en een akker verderop staan hun rode kolen en andere groenten te groeien. Hier zijn een man met pet en twee vrouwen druk aan het schoffelen en wieden. Op de achtergrond torenen woonflats boven de bomen uit.

De zon schijnt. Het is warm. Bij een bosperceel staat een lange bank uitnodigend in de schaduw klaar. Helaas waarschuwt een briefje voor de eikenprocessierups. Langs de Zoomweg staat de eerstvolgende bank. Als we zitten, zien we opnieuw een eik als we opkijken. Maar geen rupsen.

Om het terrein van recreatiepark De Wielerbaan heen lopen we ongemerkt langs Wageningen-Hoog en met een boog weer zuidwaarts. Langs akkers met bijzondere soorten rogge en gerst en een veld met bruine en witte paarden. Ook zij hebben de schaduw opgezocht.

Opnieuw komen we bij het volkstuinengebied. Over het Eerste Honingblokpad gaat het nu. Langs weelderig begroeide tuinen met woontorens op de achtergrond. Alsof de bewoners van Wageningen wonen en tuinieren strikt gescheiden houden.

Langs zelfpluktuin De Bosrand, met een rustpunt vol in de zon, en door Arboretum Belmonte wandelen we terug naar het beginpunt. Ondanks het gemis van een beschrijving was de route goed gemarkeerd en met GPS erbij prima te lopen. Nu alleen nog genieten van het hotelterras met uitzicht.

Praktische informatie

Foto’s van klompenpad Wageningse Eng