Je bekijkt nu Vrouwenpolder – Westenschouwen | Nederlands Kustpad

Vrouwenpolder – Westenschouwen | Nederlands Kustpad

Zestien kilometer, waarvan wel negen over asfalt langs een provinciale weg. Klinkt niet fijn, maar is absoluut een aanrader als je voor het Nederlands Kustpad van Vrouwenpolder naar Westenschouwen kiest.

De indrukwekkende stormvloedkering in de Oosterschelde staat centraal, maar ook zandstranden, oneindige vergezichten en natuurgebied horen erbij, te beginnen bij uitzicht over het water naar het silhouet van Veere in de ochtendzon.

Wandelaars delen het asfalt met fietsers, maar de strook is breed genoeg voor iedereen. Regelmatig zijn er opgangen naar strandtenten en de zee en verlaten stranden lonken. Het autoverkeer rijdt parallel aan de route, maar de N57 ligt lager, achter duinen.

Spreeuwen zwermen rond en landen in de struiken. Voorbij een groot vakantiepark komen we bij het begin van de Oosterscheldekering. De overgang van het strand naar de ketting van pijlers van beton en staal is groot.

Hier geen duinen meer als afscheiding met de autoweg, maar de wind neemt alle geluid en uitlaatgassen mee oostwaarts. En de strook voor fietsers en wandelaars is breed want ook het onderhoud wordt vanaf deze weg gedaan.

De pijlers zijn dertig tot veertig meter hoog en de schuiven ertussen zijn 42 meter breed. Wie goed naar beneden kijkt ziet het water eronderdoor stromen. De zee is kalm en toch is het al indrukwekkend.

Na ruim dertig pijlers bereikt de route werkeiland Neeltje Jans waar de Roompotsluis net wordt geschut voor een zeilschip en visserskotter YE72.

Daarna loopt het anderhalve kilometer over een asfaltplateau terwijl streekpad het Oosterscheldepad hier met rood-gele markeringen het strand en de duinen verkiest.

Bij een tunnel onder de provinciale weg door leiden beide routes het natuurgebied in. Over stapstenen in een kreek en zandpaadjes tussen hoge begroeiing slingert het verder. Vele windmolens steken hier hoog boven de natuur uit.

Na een kort stuk asfalt volgt meer natuur totdat we aan het tweede en derde deel van de pijlerdam beginnen, onderbroken door de Roggenplaat met nog meer windmolens en molens in aanbouw.

Klinkt het saai? Dat is het niet. De vergezichten naar waar we vandaan komen en ons doel Westenschouwen en over een immense watervlakte en de Zeelandbrug in de verte is blauw, blauw, blauw en wijds. En de meeuwen op en rond de pijlers zorgen voor leven.

Voorbij de dam gaat de route het duinlandschap in bij Westenschouwen. Het dorp is een klein badplaatsje aan de rand van een beschermd natuurgebied aan het eind van de wereld.

Het is een grote overgang van lucht, water en menselijk vernuft naar oud natuurlandschap. Beide even indrukwekkend en een wandeling meer dan waard.

Praktische informatie

Foto’s van Vrouwenpolder naar Westenschouwen langs het Nederlands Kustpad