Havezatenpad wandelen Leeuwter Voorslagen

Vollenhove – Zwartsluis | Havezatenpad

Vanaf het bankje bij de haven van Vollenhove maken we een rondje om de Grote Kerk langs de Oude Haven en het oude raadhuis voordat we terugkoersen naar Zwartsluis. Opletten, want Havezatenpad, Pionierspad en Zuiderzeepad kruizen elkaar hier.

Oude Raadhuis Vollenhove wandeling

Om de internationaal vermaarde jachtwerf en het zwembad heen gaat de route een betonnen fietspad op langs volkstuinen en kronkelt dan naar Moespot. In de verte, over het water, ligt de uitgestrektheid van de Noordoostpolder met hier en daar een boerderij.

schapen wandelen Vollenhover Meer en Noordoostpolder

Vanaf de afslag naar links volgt de wandeling een asfaltweg naar Sint Jansklooster. We lopen langs ooievaarsnesten met jonge vogels, boeren die hooien met machines of een hark en velden vol bloeiende boterbloemen en zuring.

glooiende Leeuwter Kampen LAW Havezatenpad

Leeuwte heet het hier met rechts de glooiende Leeuwter Kampen en links de nattere Leeuwter Voorslagen. De weg is een lint van boerderijen waar gewoond en gewerkt en soms ook nog geboerd wordt.

Havezatenpad wandelen voorjaarsbloemen

Regelmatig passeren fietsers, auto’s en grote trekkers met wagens vol hooi erachter. De rood-witte pijl naar links blijkt voor het Pionierspad te zijn. Gauw terug de lange weg weer op.

ooievaarsnesten langs Havezatenpad Sint Jansklooster

Voorbij Bezoekerscentrum De Wieden van Natuurmonumenten gaat de route door Sint Jansklooster verder over eenzelfde asfaltweg langs de rand van het natuurgebied.

Havezatenpad wandelen De Wieden

Voorbij Poepershoek slaat het Havezatenpad linksaf. Hier is het asfalt smaller. Net breed genoeg voor een personenauto en een fiets of wandelaar. Oppassen en uitwijken voor het verkeer belemmert het genieten van de natuur waar je omheen loopt.

Havezatenpad etappe 17 asfaltwandeling

De helft wijkt uit, de helft rijdt rechtdoor. Eén auto geeft gas op het moment dat hij ons passeert. Een caravan vliegt er onverwacht achteraan. Koeien bij Zwartsluis vormen een lichtpuntje. En dan zijn we blij dat we er zijn.

Foto’s van etappe 17 van het Overijssels Havezatenpad