Je bekijkt nu Vaassen – Apeldoorn | Maarten van Rossumpad

Vaassen – Apeldoorn | Maarten van Rossumpad

Met de wind mee en de zon in het gezicht lopen we etappe 14 van het Maarten van Rossumpad. Van kasteel Cannenburgh in Vaassen naar de Soerenseweg in Apeldoorn.

Het is gelijk een kennismaking met de naamgever van het pad, legeraanvoerder Maarten van Rossum, met zijn helm op schoot gezeten op een bank voor het kasteel dat hij vanaf 1543 liet bouwen.

Het is enkele graden boven nul en de lucht is helderblauw. Mensen lopen in en uit, maar eenden dobberen slapend op de weerspiegeling van muren, ramen en een zandstenen gevelversiering.

Buiten het dorp passeert en kruist de wandeling meerdere beken. De Rode beek en de Nieuwe beek lopen zelfs gelijk op gescheiden door een houten wandje.

Over een asfaltweg gaat het verder tussen velden door. Maisstoppels steken recht omhoog de grond uit en in de verte doen zwarte boomsilhouetten hetzelfde. Er zit geen blad mee aan.

Na een afslag naar links en naar rechts volgt de route lange tijd een wandel- en ruiterpad. Een smal paadje en een lange strook weidegrond samen tussen bomen, gevolgd door meer paden tussen rechte bomenlijnen door.

Bij Landgoed De Kopermolen kruisen we de Wenumse beek en lopen we over Wiesel met een boog langs de rand van Kroondomein Het Loo. Het voormalig geplande tracé van Rijksweg 50 komt samen met de huidige doorgaande weg naar Zwolle.

Via een typisch Apeldoorns straatje, met eenvoudige vrijstaande huizen, voert de wandeling naar Paleis Het Loo, waar het zoeken is om een weg te vinden langs alle schuttingen rond de grote verbouwing.

Langs het Stallenplein, ook achter hekken, en De Naald uit 1901 die koningin Wilhelmina en prins Hendrik bij hun huwelijk kregen, lopen we de chique woonwijk Berg en Bos en het ernaast gelegen bos in.

Waar de Soerenseweg het bos ingaat, lopen wij eruit. Hier eindigt abrupt de mooie wandeling, dat wil zeggen: deze etappe..

Praktische informatie

Foto’s van etappe 14 van het Maarten van Rossumpad