Je bekijkt nu Swolgen – Venlo | Pieterpad

Swolgen – Venlo | Pieterpad

Etappe 21 van het Pieterpad begint in Swolgen, gemeente Horst. Wandelgemeente van het jaar – die titel laten ze niet los. Wandelmarkeringen genoeg, maar ons pad laat zich vanaf de bushalte zoeken.

paard en menwagen Pieterpad wandelen

Eenmaal gevonden leidt die het bos in naar natuurreservaat Schuitwater, een oude meander van de Maas. Op een vlonder in het water staat een bankje om in alle rust van de natuur te genieten.

vlonder Schuitwater Pieterpad metmarie

Voorbij de weg loopt de route langs akkers en graslanden begroeid met wilde bloemen. Het leidt richting Lottum, maar slaat voor het dorp rechtsaf tussen velden van tuinders en kwekerijen door.

Groot Schuitwater Pieterpad wandelen

Bij Pieterpadbankje is het moeilijk niet te stoppen. Jan en Ria schenken koffie en thee en hebben meerdere picknicktafels voor de wandelaars bij huis neergezet. “Vandaag zijn er minder mensen op pad,” vertelt Jan. “Maar soms zit het hier helemaal vol.”

leliekwekerij HouthuizenPieterpad etappe 21

We lopen langs velden vol met lelies. In de verte zien we boompjes netjes in rijen. Aspergeloof verzamelt zonne-energie voor de wortels waaruit volgend jaar weer takken groeien. En is dat hennep wat daar groeit? Dan gaat het opnieuw een bos in.

Kaldenbroek Pieterpad wandelblog metmarie

Langs de buurtkapel van Houthuizen, het stroomgebied van de Molenbeek van Lottum en langs kasteelhoeve Kaldenbroek en Huis De Steegh, een opvallend onopvallend herenhuis en rijksmonument vlak voor Grubbenvorst.

Providence Grubbenvorst wandeling Pieterpad

In het dorp domineert een voormalig Ursulinenklooster aanvankelijk het beeld. Het is nu een verzorgingshuis. Daarna valt ijssalon Clevers op met een terras vol mensen die grote ijscoupes zitten weg te werken. In het park ernaast zitten anderen met een ijshoorn. Tot slot is er de markante OLV Tenhemelopnemingskerk uit 1952.

Op de weg naar de pont zien we de eerste natte akker en een woonhuis waar de vitrage omhoog hangt. De vloer wordt er met een watertrekker schoongemaakt. Langs de weg markeert een paal hoogwaterstanden, maar die van vorige week staat er nog niet op.

Pieterpad langs Maas na hoogwater

Aan de overkant is zand op het fietspad over de dijk gestort. De begroeiing is dor en grauw van de opgedroogde modder. Aan maisstengels is te zien hoe hoog het water gestaan heeft. Aanzienlijk.

maisplanten na hoog water Pieterpad wandeling

Lieflijk stroomt de Maas door zijn bedding en het Pieterpad is alweer als vanouds te volgen, maar de sporen van het hoge water zijn voor de rest van deze etappe te zien.

viaduct A67 na hoogwater Maas Pieterpad

Op de pijler onder de A67 staat een rood-witte markering. Een lijn eronder tussen licht en donker beton toont hoeveel water hier nog geen week geleden voorbij kwam. Het verklaart ook de hoogte van rode vaarroutebakens hier.

Pieterpad langs Maas in Venlo metmarie

Een enkeling geniet van het pad langs de rivier. Donkere wolken pakken zich samen boven de stad. In het Wilhelminapark echter begeven zich kleinbehuisden met barbecues en bier. Tegenover de statige huizen uit het begin van de vorige eeuw.

Lomstraat Venlo Pieterpad wandelen metmarie

In de binnenstad is koopzondag ten einde gelopen. 2 Brüder supermarkt trekt de laatste winkeltoeristen van die dag. Andere binnenstadsbezoekers bevolken de vele terrassen. Op zoek naar het station vallen de eerste regendruppels. We zijn net op tijd.

Praktische informatie

Foto’s van etappe 21 van het Pieterpad (ook etappe 8 van deel 2)