Je bekijkt nu Sleen – Coevorden | Pieterpad

Sleen – Coevorden | Pieterpad

Vier wandelaars stappen uit de bus bij Sleen, twee gaan richting Pieterburen en twee trekken zuidwaarts. Allevier beginnen met een wandeling langs een stukje geschiedenis van dit Drentse dorp: het voormalige gemeentehuis uit 1938 in Neo-Hollandse renaissancestijl en de Hervomde kerk.

Het dorp is sfeervol maar klein en al gauw passeert het Pieterpad de grens van de bebouwde kom. Het landschap is leeg hier en de paden recht.

Na kilometers langs de Jongbloedvaart volgen kilometers langs de Verlengde Hoogeveensche Vaart. Telkens aan de verkeersluwe kant wat af en toe een oversteek via een brug betekent.

Na het kruisen van de A37 vervolgt de route de asfaltwegen naar en door Den Hool, De Haar en Dalerveen. Het wandelt lekker door en ingewikkeld is het niet.

Na een afslag naar rechts passeert het Pieterpad het Nieuwe Drostendiep, recht en breed, en even later het Drostendiep dat richting Coevorden sierlijk door het landschap slingert.

Via een schelpenpad lopen we om de Koematen, waar bordjes aangeven dat het broedgebied van verschillende vogels is: de wulp, de blauw reiger, de grutto. Het gras is er egaal groen.

Bij Coevorden volgt een nieuw recht stuk langs het Stieltjeskanaal, gevolgd door een slingerend en zigzagpad door het stadspark en langs de oude vestinggracht.

Voorbij de watertoren loopt de route langs de sculptuur ‘Niets beef’ dat deel is van de openluchtexpositie en wandeling ‘Scherven van een stad’. Het herinnert aan de rijke geschiedenis van de oude vestingstad.

Als laatste loopt de route langs Kasteel Coevorden. Nu een hotel maar eeuwenlang een plek waar vele malen bloedig om gevochten werd. Temidden van moerasgebieden kon men hier tol heffen. Geheel gratis voert het Pieterpad naar het station.

Praktische informatie

Foto’s van etappe 7 van het Pieterpad