Je bekijkt nu ’s Gravenzande – Kijkduin | Nederlands Kustpad

’s Gravenzande – Kijkduin | Nederlands Kustpad

De ochtend begint nevelig, wat goed past het kassengebied waarlangs de route voert. We lopen over een groene dijk met rechts een lichtgrijze wereld en links een duingebied dat dichtbevolkt is door konijnen.

Huizen staan ingeklemd door glastuinbouw. Rode daken steken er bovenuit maar het uitzicht zijn de kassen. Aan de horizon enkele rokende fabrieksschoorstenen, de Dorpskerk van ’s Gravenzande en een huis van iemand die verder wil kunnen kijken.

Dan slaat de route linksaf het strand op. Het is er nog rustig, maar er komen steeds meer mensen met honden. Enthousiaste beesten die driest rondrennen, paarden laten schrikken en niet allemaal goed luisteren. Het worden er steeds meer.

Na ruim drie kilometer gaat de route over de duinen Ter Heijde in. Een dorp met ruim zevenhonderd inwoners, een paar straten en eenvoudige huisjes.

Via de duinen en over een grasdijk met nog veel meer wandelaars met honden gaat het verder over het terrein van een woonzorgpark en de Madeweg, waar een kweker van radijsjes de boventoon voert.

In het recreatiegebied dat volgt varen bootjes op het water. Een serie rode en gele kano’s achter elkaar en de zeilbootjes met afstandbediening van de Haagse Modelboot Club die hier zijn honk heeft.

De wandeling voert verder door parken en wordt aaneengeregen door groenstroken. In Ockenburgh valt een pluktuin op en even later de villa en de kas erachter. Allemaal fijne plekken voor een pauze.

Het laatste stuk loopt door de duinen, langs een golfterrein naar kunstwerk het Hemels gewelf. Een plek om naar de lucht te kijken maar ook om van het uitzicht te genieten.

Vandaar is het nog een klein eindje naar het strand van Kijkduin. Een fijne plek om de wandeling te eindigen.

Praktische informatie

Foto’s van ’s Gravenzande naar Kijkduin langs het Nederlands Kustpad