Je bekijkt nu Rondwandeling Lievelde Groenlo | Knooppuntenroute

Rondwandeling Lievelde Groenlo | Knooppuntenroute

De zon schijnt en de lucht is strakblauw. Slechts een enkeling stapt in Lievelde uit op station Lichtenvoorde-Groenlo. Vogels kwetteren en roepen, bomen en struiken botten voorzichtig uit.

Over een kaarsrecht fietspad leidt de wandeling naar het vestingstadje te midden van agrarisch gebied. Het is het tracé van de oude tramlijn tussen Lievelde en Groenlo. In een wei grazen twee lichtgekleurde koeien in de zon. Hun kalveren zijn nog lichter.

Bij de gracht wijzen pijlen van het wandelknooppuntennetwerk linksaf om de stad heen tot de brug waar een vrachtwagen de stad in rijdt. We volgen zijn handelsroute langs een onverwacht leuk winkelaanbod tot de markt waar enkele terrassen open zijn.

Aan de andere zijde van de stad gaat de route linksaf om de vestingwerken heen om bij de Slinge de loop van deze rivier westwaarts te volgen. De eerste bomen weerspiegelen er hun jonge groen in het water.

Langs de rivier kuieren bewoners van de uitbreidingswijken die er sinds de jaren vijftig zijn gekomen. Via een stukje daarvan bereiken we een rotonde die herinnert aan de slag in 1627 tegen de Spanjaarden. Stalen silhouetten van soldaten trekken de stad in na het belegh van Grol.

Langs grootschalige veehouderijen en voormalige boerderijen slingert de wandeling zuidoostwaarts. Sommige koeien hebben het geluk al naar buiten te mogen en brengen leven in het stille land.

Tussen openluchtmuseum Erve Kots en een kaasmakerij met landwinkel met streekproducten door leidt de route terug naar het kleine station, genoemd naar twee stadjes verderop terwijl er een dorp bij ligt. Einde van een fijne voorjaarswandeling.

Praktische informatie

Foto’s van knooppuntenroute Rondwandeling Lievelde Groenlo