Je bekijkt nu Rondwandeling Lettele – Okkenbroek | Knooppuntenroute

Rondwandeling Lettele – Okkenbroek | Knooppuntenroute

Een goed begin- en eindpunt voor een wandeling is restaurant De Koerkamp in Lettele. Normaal gonst het hier van de wandelaars en fietsers die even aansteken voor koffie of een sorbet, maar vandaag zijn de deuren gesloten.

We volgens paaltjes van Wandelnetwerk Salland en lopen langs hongerige kippen en eenden over een bruggetje de weilanden in. De kerkklok slaat twaalf uur en spelende kinderen op het schoolplein zijn lange tijd te horen.

De route voert met een boog om het dorp heen langs de Soestwetering. De wereld is wit aangevroren, maar de zon brengt de kleuren terug waar die kan.

Groen en bruin vooral, tot plots iets felblauws boven het water voorbijschiet. Een ijsvogel! Verderop strijkt hij neer met zijn oranje borst naar voren. Alsof hij ons uitdaagt, vliegt hij steeds weg als we naderbij sluipen om te proberen een foto te maken.

Noordwaarts vanaf de wetering voert de route langs restanten van een V1 lanceerbaan, en nieuwe en oude boerderijen. Even later wordt het plots steeds mistiger. Einden van bomenrijen en bebouwing zijn verdwenen in onzichtbaarheid.

Over een bosperceel loopt de route langs ijsbaan De Bosbaan bij Okkenbroek. Een langgerekte cirkel van vierhonderd meter water met lantaarnpalen erlangs en een clubgebouw. De bomen staan overal, ook op het eiland waaromheen geschaatst wordt.

Okkenbroek is een dorp met een hervormde kerk, een boerderij, enkele oude huizen en tweekappers. Een dorp dat tot 1917 nog niet op de kaart stond.

Langs Motormuseum Okkenbroek, door een bos, slaan we op de Koerselmansweg rechtsaf. Het is nog steeds mistig, en koud ook. Wat een mazzel is dan even later het bankje in de zon aan de Okkenbroekerveldweg.

Langs de Oosterhuisweg weer prachtig mistige landschappen. Flarden hier en daar en met koeien die op de horizon lijken te staan. De Plompmarsweg baadt in de zon en de Marsweg zit weer volop in de mist.

De boswegen die terugleiden naar Lettele zijn weer mistig en koud. Geheimzinnig. En prachtig wanneer er plots een amazone op een schimmel uit de mist stapt. We zijn op jachtlandgoed De Oostermaet.

Langs natuurreservaat De Slenk, dat in ieder seizoen en bij ieder weertype bijzonder is, ongenaakbaar en geheimzinnig, en over een bruggetje over de Lettelerleide voert de route vanuit het zuiden kerkdorp Lettele weer in, terug naar het begin.

Praktische informatie

Foto’s van knooppuntenroute Rondwandeling Lettele – Okkenbroek