Je bekijkt nu Rondwandeling Laren | Knooppuntenroute

Rondwandeling Laren | Knooppuntenroute

Vanuit het centrum voert de route in het noordwesten het dorp Laren uit. Laren in de Gelderland, niet te verwarren met de gelijknamige gemeente in het Gooi of Noord-, Mid- of Zuidlaren in Groningen.

Zigzag wordt de weg gewezen door gele pijlen van het wandelnetwerk Achterhoek. Langs hobbyschapen, oude varkensstallen met een woud aan silo’s erbij en over een ‘slechte zandweg’ (volgens het bord dat erbij staat) richting de tunnel onder de drukke N332 door.

Daar is koffie en een zitje bij een rustpunt. En vandaar pakt de route een stukje Pieterpad op en gaat dan verder volgens zwarte pijlen. Heerlijk is het bos na het geraas van de autoweg. Plassen water liggen spiegelend tussen de bomen.

Na een kruising begint de Juffersdijk langs hoeves en een jachthuis dat bij Landgoed Verwolde hoort. Een gedenksteen herinnert aan Huisplaats de Blankenborch, een spieker uit 1200. Verderop staat een indrukwekkend dikke boom. Ook uit dit tijd?

Langs een boerderij waar koeien vanuit de stal verlangend naar het zonnige buitenleven kijken slingert het pad door stukken bos naar hoge dode eik. Geplant in 1701 bij de geboorte van ‘oom Frits’.

Hier slaat de route even af om een kijkje bij Huis Verwolde te nemen en dan weer terug te keren om verder te gaan naar de dikke boom. Het huis staat er verlaten bij, maar is van april tot en met oktober te bezoeken. Dan is er ook horeca en een winkel met streekproducten in de Oranjerie.

De dikke boom verderop is de dikste eik van Nederland met een omvang van zeven meter en zestig centimeter. Geschat wordt dat hij tussen de 450 en vijfhonderd jaar oud is. Eromheen staat een hek om de boom te beschermen.

Verder zien we bomen die die leeftijd nooit zullen behalen. Ze zijn omgewaaid bij de laatste storm en liggen in stukken gezaagd langs en over de grindweg.

Bij rustpunt Vennekotte liggen andere wezens languit. Drie Bentheimer varkens liggen voor dood te zonnebaden in de modder en de zon. Wat een leven.

Een modern landhuis met uitgestrekt omheinde grond trekt de aandacht. ‘Pastorie’ en ‘School’ staat er op deze plek op oude landkaarten. De was die tegenover een oud smeedijzeren toegangshek aan de lijn wappert is even wit als het huis dat nu Grootkoop heet.

Via het Zomerpad voegt de route zich bij het Graafschappad en leidt naar de neoclassisistische Kerk van Laren, met natuurstenen pilasters en een houten klokkentorentje, en naar het beginpunt van deze wandeling.

Praktische informatie

Foto’s van knooppuntenroute Rondwandeling Laren