Huis-t-Velde-Warnsveld-wandeling

Rondwandeling Almen | Knooppuntenroute

Een stralend blauwe lucht en spiegelglad water. Af en toe al wandelaars op pad. Op deze laatste zaterdag van de winter is het duidelijk welke kant het weer opgaat.

Vanuit Almen slingert de route westwaarts langs de Berkel. Tot begin twintigste eeuw een meanderde rivier, maar sindsdien was hij rechter getrokken en in de jaren zestig zeventig kwamen er stuwen in om de waterstand te reguleren.

Sinds 2014 zijn de kronkels terug en wordt er minder gemaaid om biodiversiteit meer kans te geven. Het pad slingert minder dan het water zodat watervogels in de bochten rust vinden.

Een zwanenkoppel zwemt statig voorbij. Een enkele zwaan verderop wast zich met krachtige bewegingen helemaal nat en schoon. Op zoek naar een levenspartner? Jong en sterk ziet hij eruit. Totdat we een dode zwaan tussen boompjes achter een afscheiding van gaas op de oever zien liggen.

We lopen verder langs de rivier en buigen af langs bij het Afleidingskanaal. “Fuut,” zegt een fuut. Bij de brug lopen we landinwaarts en linksom langs een boerenerf met geknotte wilgen en een bloeiende krentenboom en over het spoor naar landgoed De Voorst.

Als een grote taartdoos laat het huis zich tussen de bomen door al zien. Aan de voorzijde is het indrukwekkend. Het huis is van eind zeventiende eeuw en werd in 1960 herbouwd en gerestaureerd na een brand in 1943. De zijvleugels en zuilengangen maken het vooral imposant. Je kunt er trouwen.

Langs het huis, door het park zien we even verderop alweer een landhuis. Aan de overzijde van de Berkel, minder imposant weliswaar, staat Huize ’t Velde. Dit spierwitte kasteel met donkergrijs dak huisvest de School voor Politie Leiderschap, onderdeel van de Politieacademie.

Over de zuidelijke oever keren we terug naar Almen. Eerst een recht stuk. Voorbij de spoorlijn en sluis met vistrap lopen we weer langs het kronkelende water. Aan deze kant is een metershoge heuvel, vanwaar enigszins te zien is hoe de rivier meandert.

Een luidruchtig gezelschap jaagt ons voort. We blijven op afstand, maar bij een bocht in de rivier komt het geluid onverwacht weer dichtbij. Voorbij Almen is het rustig en wordt de rivier weer rechter. Het is boerenland hier met schapen op de wal en koeien in de wei.

Bij de Velhuisbrug staat op een afstand en ietwat verscholen tussen de bomen landhuis Velhorst. Aan de overkant lopen we langs hotel Landgoed Ehzerwold, ook een imposant gebouw, maar een voormalig ziekenhuis, maar dan toch ook langs voormalig kasteel, nu villa De Ehze.

Langs de Ehzerallee wandelen we terug naar Almen, waar we nog een stuk meepakken van het Ommetje Almen, een mooie route met informatieborden over de geschiedenis van verschillende plekken in het dorp.

Door een oude parktuin, met een waterpartij die in rijen dichtbegroeid is en waar eenden alle rust hebben om achter elkaar aan te jagen, komen we terug bij het café, de kerk en de school, bij Museum Staal dat helemaal klaar staat om weer open te gaan, en terug bij het beginpunt.

Praktische informatie

Foto’s van knooppuntenroute Rondwandeling Almen