wandeling-Veldhoekerlanden-Dorth

Rondje Dortherhoek | Knooppuntenroute

Beginnend op de parkeerplaats van landgoed Dorth loopt de route even gelijk op met de rondwandeling van Natuurmonumenten met een recht rood pijltje. Het ronde schildje met rode pijl en een schoenafdruk slaat echter al gauw linksaf.

Huize Dorth leent zijn naam aan het rondje door Dortherhoek, over de Dortherbeek en door de Kring van Dorth, maar het laat zich alleen op grote afstand zien. Met een wijde boog loopt de route eromheen en dan noordwaarts.

Voorbij Dortherhoek, enkele huizen en een tankstation, voert het rondje over een zandweg langs boerenland. In de verte schuiven geruisloos vrachtwagens over de A1. Over een lokale weg spoedt een bestelwagen van een koeriersbedrijf zich heen en weer terug.

Over asfalt loopt het verder. Met acht graden Celsius en windkracht zes in het gezicht is een muts behaaglijk. Linksaf gaat het asfalt over in een onverharde weg. Bij de Dortherbeek is land aan de natuur overgeleverd. Een project van de gemeente Deventer – ten noorden van de beek is het hier Overijssel.

Voorbij de beek gaat het al gauw weer over asfalt. Langs jeugdherberg Stayokay Gorssel in een Noors jachthuis van donkerbruin hout met groene kozijnen en rode accenten. Er tegenover herinnert een doodlopend laantje met oude bomen aan Klein Haar en de bossen die hier waren.

Aan de Bathmenseweg valt een boerderij op die is meegegaan in de schaalvergrotingen, maar dit heeft opgegeven. Verderop loopt het langs een aanhanger van het Farmers Defence Force en bij het volgende boerenbedrijf staat op handgeschilderde borden ‘Boeren zijn geen ruilmiddel voor woningbouw en industrie’.

Met een scherpe bocht naar links loopt de route over de Jufferdijk, uitkijkend over de Veldhoek rechts, terug naar de Kasteelweg, bij het landhuis dat ooit kasteel was.

Praktische informatie

Foto’s van knooppuntenroute Rondje Dortherhoek