Durgerdam Vuurtoreneiland wandelblog metmarie

Ransdorp – Gaasperpark | Trekvogelpad

Een belbus naar Ransdorp had gekund, maar aanhaken via bushalte Volendammerweg in Amsterdam-Noord waar de wandeling de vorige keer eindigde kan ook. De snelweg trekt er immers al gauw een messcherpe lijn tussen stad en platteland.

Ransdorp Trekvogelpad wandelen metmarie

Tot in het dorp delen we de weg met sportieve fietsers. “Tegen!” klinkt het regelmatig met luide stem als er een groep aankomt. Als een echo verplaatst de roep zich door het peloton heen naar achteren.

kerktoren RansdorpTrekvogelpad wandelen

In Ransdorp blijkt aan de onvoltooide zestiende eeuwse toren die we al zo lang zien een kerkgebouw vast te staan dat enkele eeuwen jonger is. De bouwstijlen zijn met de tijd drastisch veranderd.

wandelen met marie op het Trekvogelpad

Durgerdam is een lint van houten huisjes aan de dijk, uitkijkend over waslijnen, zeilboten en het Buiten-IJ. Ze lijken klein van voren, maar blijken aan de achterkant beduidend groter.

Durgerdam skyline Trekvogelpad wandelen metmarie

Dit is mooi te zien vanaf het ommetje Zuidend/het Blauwe Hoofd waar de skyline van Amsterdam zich met die van Durgerdam laat vergelijken. Langs volkstuinenpark Kweeklust en de Zeeburgertunnel voert de route de stad in.

Schellingwoude Oranjesluizen Trekvogelpad wandelen

Over de Schellingwouderbrug lopen we anderhalve kilometer om een omheind braakliggend terrein heen waar tot 2013 ‘betonfabriek’ op de kaart staat. De Oranjesluizen zijn voor wandelaars niet toegankelijk meer. De wandeling loopt erlangs en volgt dan de rommelige randen van het Amsterdam-Rijnkanaal.

zeeverkenners Amsterdam-Rijnkanaal wandeling

Bij de Amsterdamse brug is het opletten geblazen – het Zuiderzeepad loopt hier ook en de routemarkering laat te wensen over. Voorbij de brug ligt camping Zeeburg er aanlokkelijk bij in het groen aan het IJ-meer.

Trekvogelpad wandelen Amsterdam Zeeburg

Het Gemeenlandshuis daarentegen oogt wat verloren naast de tweemaal vijf stroken brede A1 over de Zeeburgerbrug, Hier werd gehandeld over het beveiligen van de landerijen door het temmen van de Bataafse Zee, volgens de Latijnse tekst boven de deur.

Nesciobrug wandeling Trekvogelpad metmarie

De route passeert Vinex-wijk IJburg en kruist het kanaal over de sierlijke Nesciobrug met fietsers, brommers en scooters om in een kilometerslange rechte lijn langs het water en om Diemen heen te leiden.

Amsterdam-Rijnkanaal Trekvogelpad Diemen

In natuurgebied Diemerbos genieten mensen met kleine kinderen en hondenbezitters van het mooie weer. Voor wandelaars brengt het Floris V-pad een moment verwarring. Ook het Westerborkpad loopt hier, aan de markering met prikkeldraadlogo te zien.

Diemerbos Trekvogelpad wandelen met marie

Verderop in de Bijlmerweide ontstaat opnieuw onduidelijkheid, nu door een gebrek aan markeringen. Met de routekaart en GPS slingeren we ons erdoorheen en verlaten het gebied om nog een snelweg te kruisen, de vierde en laatste in deze etappe.

vliegverkeer trekvogelpad wandelen

De wandeling gaat door het Gaasperpark waar groepjes bijeenzijn met muziek en barbecues. De bus erlangs blijkt alleen op werkdagen te rijden, metrostation Gein is onbereikbaar door afzettingen rond het Guilty Pleasure Festival dat gisteravond afgeblazen moest worden.

etappe 6 Trekvogelpad Amsterdam-Zuidoost

Terug door het park, op zoek naar metrostation Gaasperplas, lopen we vast in een bloemkoolwijk. Na de extra kilometers zijn we blij wanneer we de metro uiteindelijk vinden. Morgen verder.

Praktische informatie

Foto’s van etappe 6 van het Trekvogelpad