Je bekijkt nu Nat’Our Route 1 | NaturWanderPark delux-route

Nat’Our Route 1 | NaturWanderPark delux-route

Gezien de schuilhutten op de kaart en de ijspegels die we onderweg zagen, kiezen we voor een wandeling tegen de richting van de klok in. Eerst Luxemburg, dan Duitsland, zodat we verderop eventueel nog fijn kunnen zitten.

Vanaf het drielandenpunt Duitsland-België-Luxemburg voert de route zuidwaarts langs de rivier de Our. Lekker lopen zonder kaartlezen tot aan het keerpunt bij Tintesmuhle.

De wandeling begint over een brede onverharde weg en langs een veld vol picknicktafels. Deze eerste zondag van april wandelen er wat mensen, maar het zal hier druk zijn in het vakantieseizoen.

Al gauw wordt het pad dan smal over richels en paadjes. Groepen wandelaars en echtparen met honden passeren elkaar hier door stil te staan en de ander behoedzaam voorbij te laten gaan.

De rivier ruist onophoudelijk. Aan de takken langs de kant te zien heeft ook hier het water erg hoog gestaan. Een klont gras, stro en takjes hangt in de struiken.

Informatieborden laten zien dat Luxemburg hier werkt aan de bescherming en kweek van rivier- en parelmosselen. We lopen langs de Kalbornmolen, het centrum hiervan.

Niet veel later komen we bij Tintesmuhle dat een camping blijkt te zijn. En een restaurant dat dicht blijkt te zijn. In het seizoen is het pas open, maar het sanitair van de camping is beschikbaar.

Over de brug laat een richtingaanwijzer niets te wensen over. Twee routes vier kanten uit worden hier bewegwijzerd met een wit schild met groen blad, maar de namen ernaast maken alles duidelijk.

Wij lopen het bos in heuvel op en zorgen dat we de rivier weer aan onze linkerkant hebben zodat we teruggaan naar het begin. De route volgt onverharde wegen door het bos, hoog boven het water.

Geen geruis en gekabbel meer, maar even later volgen wel prachtige uitzichten over het rivierdal. Af en toe passeren wandelaars die we eerder zagen.

Voor een prachtig uitzicht klimmen we zevenhonderd meter omhoog in het bos. Bovenaan staat een picknicktafel om even bij te komen. Bladgroei zal hier ’s zomers het uitzicht verhullen.

Maar verderop is het echte doel: een uitzichthut met dank en een bankje gebouwd boven de helling. Het ziet er wankel uit maar is stevig genoeg en het vergezicht over het dal is spectaculair.

De ijle takken van de loofbomen en het groen van de naaldbomen vormen een mooi contrast met elkaar en met de graslanden ertussen. De rivier glanst als een zilveren slang in haar bedding.

Langzaam komt Ouren weer in zicht. Een dorp ingeklemd tussen heuvels dat onverwacht groot is met meerdere horecagelegenheden. Het drielandenpunt en het monument voor de oprichting van de Europese Unie trekken blijkbaar veel bezoekers.

Over de Georges Wagner Brücke verlaten we Duitsland en lopen we België in. Op een bord is te lezen dat het drielandpunt hier in het water ligt. De grenzen liggen in de Our en een zijstroom. Drie stenen markeren Duitsland, België en Luxemburg.

Op de grote herdenkingssteen herinnert een plakkaat aan de mannen die op 25 maart 1957 het Verdrag van Rome tekenden. Ernaast zes vlaggenmasten zonder vlaggen en op het terrein staan informatiepanelen over de Europese Unie en de ontwikkeling ervan.

Interessant om te lezen maar het is bovenal een mooi begin- en eindpunt om een prachtige wandeling te maken.

Praktische informatie

  • Gelopen wandelroute: Nat’Our Route 1 bij Ouren
  • Afstand: 12,9 kilometer
  • Hoogteverschillen: 248 meter
  • Routebeschrijving: volg de witte schildjes met een blad in twee kleuren groen en een bruine steel, of die met heuvels met lichtgroene weiden en donkergroene bossen en een bruin wandelpad daartussen
  • GPX-track
  • Begin- & eindpunt: Europadenkmal bij het Dreiländerecke bij Ouren
  • Eten & drinken onderweg: in het seizoen Molen-café bij campnig Tintesmühle

Foto’s van NaturWanderPark delux-route Nat’Our 1