Je bekijkt nu Maassluis – ’s Gravenzande | Nederlands Kustpad

Maassluis – ’s Gravenzande | Nederlands Kustpad

Om aan het eind een stuk strand mee te pakken, is de wandeling aan het begin ingekort. We lopen het oude tracé van het Nederlands Kustpad, toen nog Deltapad, vanuit het metrostation om de haven direct langs Het Scheur.

Dat is genieten, want wat een schepen komen hier voorbij. Het zicht op de waterweg naar open zee en het stukje horizon daarachter is geweldig, de zon schijnt zodat de jas uit kan en iedereen groet vriendelijk.

Kilometerslang lopen we over asfalt langs de Nieuwe Waterweg met windmolens aan de horizon, met uitzicht op Rozenburg en Europoort met de Petroleumhavens daarachter. Het verveelt geen moment.

Kranen, containers, grote en grotere vrachtschepen met of zonder lading, een zeilboot, een oud zeilschip, witte zwanen die door de golfslag van een groot schip gestoord worden bij hun eten onder water vlak langs de kant.

Pas bij het Oranjekanaal voert de route landinwaarts langs Gemaal Hoogheemraadschap van Delfland en over een overdekte brug geïnspireerd op Madison County. Even later loopt het langs kassen van het Westland.

Voorbij een veehouderij aan de Bonnenlaan voert de wandeling door het Staelduinse Bos, met meerdere bunkers die hoe langer hoe meer gecamoufleerd raken in het groen. Het pad slingert en gaat op en neer. De zon wijst de weg.

Door plantsoenen bereiken we het station van Hoek van Holland, waar in de Berghaven meerdere gele loodsvaartuigen en een blauwe KNRM-boot aan de steigers liggen.

De veerboot uit Engeland loopt net binnen. Langs een grasveld aan het water staan campers waaruit tafels, stoeltjes en flessen wijn tevoorschijn komen. Op het strand spelen kinderen tegen de achtergrond van ronde opslagtanks, kranen, lichttorens en schepen.

Langs het Noorderhoofd en op de kaarsrechte pier tussen scheepvaart en strand wordt gretig geflaneerd. Kunt u misschien een foto van ons maken? Wie niet wandelt, zit op een muurtje of gooit zijn hengel nogmaals te water.

Op de hoek van Hoek van Holland volgen we de kustlijn langs het strand en de duinen. De zon schijnt nog steeds en geeft de rokende schoorstenen, windmolens en bedrijvigheid op de Maasvlakte het uiterlijk van lichtgrijze silhouetten.

Het prachtige nazomerweer trekt veel mensen met honden naar het strand. Bij Slag Vlugtenburg kruizen we de duinen en is de wandeling ten einde. Wat een mooie dag.

Praktische informatie

Foto’s van Maassluis naar ’s Gravenzande langs het Nederlands Kustpad