winters landschap Loenen wandeling

Loenense Enkenpad | Klompenpad

Drie graden onder nul is het bij het opentrekken van de gordijnen. Op weg blijft de temperatuur hangen rond het vriespunt. Maar: muts op en wanten aan, want wat is het ook mooi. Aangevroren en verstild. Maandagochtend.

Tegen de klok in lopen we om boerderij De Groote Modderkolk van Natuurmonumenten en langs glooiende velden. Bij de dorpsrand werpen we een blik op de 19e eeuwse RK kerk en het kerkhof. Voorbij de provinciale weg is de wereld weer wit berijpt.

In natuurtuin Hermanahof spotten we geen insecten maar vogels. Koolmeesjes doen zich tegoed aan vetbollen en in een voederhuisjes pikken boomklevers wild van het graan. Eronder eet een merel bedeesd de gemorste korrels van de grond.

Een bord wijst naar de schaapskooi op de Loenermark. Schapen zien we niet maar wel Vlaamse reuzen die hun naam eer aandoen. Verderop staan paarden en pony’s in groepjes bij elkaar stil om hun lichaam op temperatuur te houden.

Bij de splitsing van de route in een korte en lange variant is er even twijfel. Het is maar net warm te houden. Toch is de dag te mooi om binnen te zitten.

In het bos staan drie bakstenen kolommen die deels nog een roestig toegangshek omhooghouden. Waarnaartoe is onduidelijk. Aan alle kanten eromheen groeien bomen. Ook Topotijdreis geeft geen duidelijkheid.

In de zee van bruine bladeren op de grond en in het omfloerste winterlicht licht het mos onderaan de donkere boomstammen felgroen op. Als op de foto Moss van Jannie Regnerus, op groene kousen tussen een rij bomen.

Voorbij de provinciale weg loopt de route door landelijk gebied. Geen heuvels meer maar vlak land, met boerenbedrijven, gras en melkvee. De weg is een zandweg. Langs de sloot hangt een dun laagje ijs boven het wateroppervlak.

We kruisen de spoorlijn waarover zomers de Veluwse Stoomtrein tussen Apeldoorn en Dieren stampend en luid fluitend voorbijkomt. We passeren Kasteel Ter Horst waar gewerkt wordt aan de vele geparkeerde auto’s te zien.

Langs een slingerend beekje en een kaarsrechte jonge bomenlaan leidt de route terug naar de boomgaard bij de boerderij van Natuurmonumenten.

Praktische informatie

Foto’s van het Loenense Enkenpad