dienstwoningen kasteel Den Bramel Pieterpad

Laren – Vorden | Pieterpad

Dit heeft de buienradar niet beloofd – donkere wolken pakken samen als we bij de waterstaatkerk in Laren staan om onze wandeling langs het Pieterpad te vervolgen. Buiten het dorp blijkt ook de wind te zijn aangewakkerd. Het is koud. Extra kleren gaan aan en even later ook de regencape.

Pieterpad kerk Laren Gelderland

Gelukkig duurt het maar kort. In Groot Dochteren kan de cape uit en bij het Twentekanaal ook de extra kleding. De waterweg trekt een rechte streep onder de lieflijke slinger door het buurtschap met grazende koeien, gemaaid gras en paardenbloemen en het schoolgebouw bij de spoorlijn.

melkvee voorjaarswandeling Pieterpad
Twillis Twentekanaal Pieterpad

Op het kanaal nadert in de verte een binnenvaartschip. Bij het passeren van de brug steken de schipper van de Twillis en zijn maat enthousiast hun hand. Ze varen op Lochem aan. Het Pieterpad voert verder zuidwaarts en kruist na een kleine kilometer de meanderende Berkel.

Fokke Sukke Pieterpad wandelen
Pieterpad wandelaars beukenlaan Achterhoek

Boerderij Bruggink staat in volle voorjaarsglorie met een tulpenboom in roze en een glooiende akker in gele bloei erachter. Rechtsaf gaat de route Landgoed Velhorst op, eigendom van Natuurmonumenten. Hier wordt volop gewandeld over het Pieterpad en andere paden.

Pieterpad Larenseweg Velhorst

Langs rabattenbos, graslanden, verscholen veengrond met geluiden van watervogels lopen we kilometers door het bos tot de route rechtsaf slaat naar Het Enzerinck. Hier concurreert het nieuwe landhuis uit 1836 met het oude dat er fraai naast staat. Bordjes houden nieuwsgierigen op afstand van de beide privé woningen.

Pieterpad Het Enxerinck Vorden

Dat we in de Achterhoek zijn, is duidelijk. We hebben de Velhorst en Het Enzerinck nog niet verlaten of we komen bij Kasteel Den Bramel. Dat wil zeggen: de bordjes die naar het kasteel wijzen. Ook de bewoners van de dienstwoningen hechten aan hun privacy.

dienstwoningen kasteel Den Bramel Pieterpad
Pieterpad Den Bramel Vorden

Het kasteel is te bewonderen vanachter een slagboom. De oude klinkerweg die ernaartoe leidt, ligt tussen twee wallen met hoge beuken en is hobbelig. Fietsers kiezen er de grond pal naast de rode bakstenen. Langs deze weg voert het Pieterpad Vorden in, waar deze etappe eindigt bij het station.

Foto’s van etappe 13 van het Pieterpad