zichtas-landgoed-Dorth-wandeling

Landgoed Dorth | Natuurmonumenten-wandeling

Zon en een blauwe lucht. Acht graden en een zuidwesten wind windkracht 6. In het bos op landgoed Dorth is er van wind weinig te merken, maar de kleuren stralen des te harder en het water glimt tussen de bomen.

Het landhuis met koets- en rentmeestershuis laat zich alleen van verre zien. Het werd in 1928 gebouwd op de plek waar vanaf 1600 een kasteel en vanaf 1833 een eerder landhuis stond. De huidige eigenaar, Natuurmonumenten, ontwikkelde in het parkbos een rondwandeling.

Gemarkeerd met rode pijltjes is het makkelijk wandelen. In de toelichting is veel te lezen over zichtassen, hoe nat het landgoed van nature is en verschraling van grasland dat eeuwenlang weidegrond was bijvoorbeeld. Een interessante mengeling van geschiedenis en natuur.

Een blauw peilbord in een vijver links van het pad geeft de waterstand aan: 822 boven Normaal Amsterdams Peil. Helder water aan de cijfers te zien. Rechts tussen de bomen door staan rietpluimen te zonnebaden in wat nog een waterpartij moet zijn.

Slingerend vervolgt het pad langs opmerkelijke bomen, een markante zichtas en opvallend veel vogelhuisjes. Allemaal met een korf rond de opening om het eekhoorns en marters moeilijk te maken, en een huisnummer. Alsof de vogels hier ook post krijgen.

Over een laatste zichtas loopt de route terug naar het landhuis. Drie kilometer was het maar. Een rondje Dortherhoek kan er nog wel bij.

Praktische informatie

Foto’s van wandelroute Landgoed Dorth