Je bekijkt nu Land van Ravenstein | NS-wandeling

Land van Ravenstein | NS-wandeling

Achter het kleine station aan de rand van de stad ligt een fietspad langs een wei met drie ezels en een wachthokje. Wat zijn die oren groot en pluizig, vooral bij het kleintje. Zo begint de NS-wandeling door het land van Ravenstein.

De kerkklok luidt elf uur in Deursen-Dennenburg. De route voert langs de Rondestraat en negeert de Rechtestraat. Een autohandelaar verkoopt occasions met Poolse nummerplaten. Na een kerk en een kapel doemt alweer een kerk op.

Over een lang stuk asfaltweg valt op hoeveel kerken in de agrarische omgeving staan. Ook valt de grijze lucht op waaruit even later een hoosbui neerkomt. Schuilen is er hier niet bij.

De route rond de radio- en tv-toren loopt door een bosje. De waarschuwing voor een modderig pad kan aangevuld worden met één voor laag overhangende takken en omgevallen bomen.

Over de dijk rijdt een kleine stoet van oude tractoren. De voorste trekt een houten bouwkeet voort. Een dagje uit. Ze dalen rechtsaf naar de toren terwijl de wandelroute naar links afdaalt de Ossekampen in.

Over een nat graspad bereiken we de weg omzoomd met bomen langs akkers waar aan het gewas te zien is dat er hoogwater is geweest. Er loopt een hoogtelijn door het landschap zoals normaal op een landkaart.

Vanaf de dijk naar Dieden is weer een kerktoren in de verte te zien, die van Appeltern. Rechts ervan steekt nog een toren omhoog, Het is de bakstenen schoorsteen van stoomgemaal de Tuut.

De route slingert verder over de dijk langs Dieden met haar middeleeuwse kerk tegen de dijk aan. Bij de molen voert hij naar beneden naar de Maas toe en langs de rivier tot aan het pont naar Batenburg.

Een oversteek is de moeite waard. De schipper waarschuwt dat er ná drie uur regen en onweer komt maar tot die tijd is het mooi, en het stadje met 650 inwoners is één van de oudste steden van Gelderland.

We zwerven rond voorbij het café en rechtsaf naar de Oude Kerk. Hier is een expositie maar minstens zo mooi is het interieur. Langs oude huisjes en boerderijen komen we bij de ruïne van wat ooit een indrukwekkend kasteel was.

Over de Maasdijk terug naar Ravenstein genieten we van oude boerderijen aan de veilige kant en van uitzichten over het rivierlandschap met haar markante bomen. Neerlangel bewijst dat bij iedere paar huizen een kerk werd neergezet. Vandaar al die torens.

Een lange brug met vier bogen draagt de spoorlijn die langs vestingstadje Ravenstein loopt. Hoe de route dan precies gaat is, niet duidelijk, maar opnieuw is zwerven door een oude stad de beste manier.

Historische gevels, kasseienstraten met lantaarns in oude stijl, de barokke Sint-Luciakerk met twee torens met acht kanten en een klokvormig dak. In een nis staat een beeld van een vrouw die een kruis voor zich uit houdt.

Langs stellingmolen De Nijverheid, nu bierbrouwerij, en over de gracht vinden we de weg naar het station. Een luid maar onzichtbaar ia herinnert aan het begin van deze mooie wandeling.

Praktische informatie

Foto’s NS-wandeling Land van Ravenstein