Je bekijkt nu Kijkduin – Den Haag | Nederlands Kustpad

Kijkduin – Den Haag | Nederlands Kustpad

Velen fietsen westwaarts, zonnig gekleed en met volle strandtassen. Ook in de bus naar Kijkduin zitten de nodige badgasten. Deze wandeling begint met koffie op het strand en gaat dan langs een uitzichtpunt op de Europoort de natuur in van het Westduinpark.

Duin op duin af door het losse zand zijn de eerste kilometers pittig. De uitzichten op de skyline van Den Haag en de blauwe zee met grote schepen op de horizon, vier rode en een blauwe, maken het afwisselend.

Het kustpad kruist hier meerdere strandopgangen waar telkens mensen behangen met tassen, koelboxen en klapstoelen naar zee lopen. Sommigen lopen alweer terug. Zo anoniem als de stad is, zo vriendelijk groeten de enkelingen die hier in de duinen op pad zijn.

In de Bosjes van Pool steekt links plots een bakstenen kerktoren boven de duinen uit. Het is de Prinses Julianakerk in Duindorp. Dan volgt de bebouwde kom van Scheveningen.

Langs de jachthaven passeert het pad de 2e Haven en de 1e Haven met de visafslag. Rechtdoor loopt het naar de boulevard waar volop geflaneerd wordt.

De wandeling volgt de kust langs de vuurtoren, het Scheveningse Vissersvrouw en de SprookjesBeelden aan Zee. Bij het Kurhaus komt alle pret samen. De route voert om het hotel heen en loopt dan landinwaarts langs files voor de parkeergarages. Het is drie uur.

De Kapelweg voert langs statige panden met erkers en balkons en langs de twee torens van de massieve Nieuwe Badkapel naar het Westbroekpark. Een oase van rust en koelte in het groen. Het terras van Greens is een fijne pauzeplek.

Verder in het park loopt het langs de hekken rond het terrein van rondreizend theaterfestival De Parade met tenten, draaimolens en terrassen. Via twee bruggen komen we bij het Van Stolkpark en de Scheveningse Bosjes.

Wandelen is fijn, weet ook een jonge buizerd. Hij komt ons over het asfaltpad tegemoet lopen en loopt wat rond als we voorzichtig dichterbij komen. Pas bij een stem die zegt: “Als jij wegvliegt, dan lopen wij langs” slaat hij zijn vleugels uit. Door zijn klaaglijke roep volgen we hem nog even.

In het park is het rustig en groen. Een groot contrast met de stoplichten, het langsrazende verkeer en de markante toren van het Vredespaleis. Dit is de bewoonde wereld, een hofstad vol met chique hotels en veel ambassades.

Aan het Lange Voorhout, tegenover Hotel des Indes, loopt een curiosamarkt ten einde. Oude familieportretten en de opgezette everzwijnenkoppen versierd met parelsnoeren kunnen weer in de bestelbus. Net als het kanon, de kroonluchter en nog veel meer.

Bij de Hofvijver staat de ijscoman die van het Binnenhof verdreven is door de verbouwing. Hij doet goede zaken met de toeristen die zij aan zij op de kade zitten met hun benen bungelend boven het water.

Met een kleine omweg door diezelfde verbouwing eindigt deze etappe op Den Haag Centraal. Wat een afwisselende route was dit.

Praktische informatie

Foto’s van Kijkduin naar Den Haag langs het Nederlands Kustpad