Je bekijkt nu Kampina (Oisterwijk) | NS-wandeling

Kampina (Oisterwijk) | NS-wandeling

Al in de loopbrug van treinstation van Boxtel begint de NS-wandeling Kampina. Over een bedrijventerrein en door landelijk gebied leidt de route naar haar naamgever: natuurgebied de Kampina.

De route loopt gelijk aan streekpad het Brabants Vennenpad, maar wijkt op verschillende plekken af en dat is opletten geblazen. Aanvankelijk volgt het smalle paden tussen met gras overwoekerde heidevelden met bomen en een kudde paarden door.

Door en langs het Vossenbos komen we bij de uitgestrekte velden en plassen van de Kampina. Hoewel de heide al een tijd bloeit is het hier nog steeds paars.

Heen en weer slingert het pad langs de Zandbergvennen, het Groot Vak met de Witte Bergen, een golvende gele zandhelling tussen groene naaldbomen, en het Kogelvangersven.

We zijn niet de enigen. Op deze zonnige zondagmiddag zijn er veel wandelaars op de been. Velen genieten, sommigen spuien hartstochtelijk hun frustraties van de afgelopen werkweek tegen elkaar.

Bij het Belversven wordt het weer veel rustiger. Opmerkelijk, want het is er zo mooi dat we er ondanks het gebrek aan een bankje toch een plekje zoeken om te zitten.

Paarsbloeiende heide in het fijne zand, rimpelingen op het water en waterleliebladeren langs de kant, berken en naaldbomen hier en daar en dicht bij elkaar aan de overkant. De zon schijnt en er staat een vriendelijk windje. Wie wil hier weg?

Om het ven heen, door de bossen en voorbij het riviertje Rosep komen we over een camping met verscholen plekjes in het groen. Voorbij Natuurvriendenhuis Morgenrood loopt de route over naar het Oisterwijkse Vennengebied.

Hier liggen meerdere vakantieparken en dat is te merken aan het aantal fietsers en wandelaars. Ommetjesmakers, vaak in familieverband, die bij de diverse uitspanningen samenkomen.

De route voert over paden en wegen door de bossen en langs glad spiegelende wateroppervlaktes van diverse vennen. Een oase van rust voordat we Oisterwijk inlopen, waar het altijd gezellig is op ontelbare terrassen langs De Lind.

De wandelroute passeert deze slagader slechts en voert rechtstreeks naar het treinstation.

Foto’s NS-wandeling Kampina (Oisterwijk)