kans op zon en felle buien wandelen in Friesland

IJlst – Akkrum | Groot-Frieslandpad

Brug open, brug dicht. Volgens Friese gewoonte in de zomer begint de wandeling van IJlst naar Akkrum over het Groot-Frieslandpad. Zo stil als het in de trein was, zo druk is het op het water.

Tussen huizen en hun voortuinen door volgt de route de Eegracht. Overtuinen heten ze. De huizen, kerken en het oude stadhuis aan weerszijden van het water is het oudste deel van de plaats die in 1268, als vierde in Friesland, stadsrechten kreeg.

Langs houtzaagmolen De Rat uit 1828 en de roestvrijstalen Onsterfelijke bloemen – Rikka-fontein uit 2018 verlaten we de stad. Langs nog twee molens: de Terpensmole (een spinnenkop) en een metalen weidemolen met een windvaan met ‘Record’ erop.

Na ruim een kilometer lopen we Sneek in. Over schelpenpaadjes door buitenwijken bereiken we de Watertoren. Door de binnenstad en luxe woonwijken uit verschillende periodes leidt de route over de Groenedijk de stad uit naar de Grienedyk.

Een populaire fietsroute voor recreanten, maar op de landweg is ruimte genoeg. Het water van de Friese meren is vlakbij, soms steekt er een witte punt boven het riet uit, maar lange tijd trekken vooral de wolkenluchten de meeste aandacht.

De steiger aan een inham zou een perfecte pauzeplek zijn, maar de lucht dreigt met regen. We lopen door. Als het ook hard begint te waaien, biedt recreatiegebied De Potten een alternatief. Een pauzebankje en niet veel later een afdak om droog te blijven.

Onderweg staat er regelmatig een picknicktafel met daarop borden met informatie over de natuur en de geschiedenis van het gebied langs de Grienedyk die in de twaalfde eeuw werd opgeworpen ter bescherming tegen het water uit de Zuidwesthoek.

Voorbij het Gemaal J.S. Gerbreand slaat de route rechtsaf en zien we eindelijk het Sneekermeer. De Mardyk leidt naar een jachthaven langs een verlaten en vervallen boerenbedrijf en een handbediende sluis.

Vandaar leidt hij langs de Nije Wjittering, waar binnenvaartschepen voor een boerderij liggen, melkvee in de wei graast en het platte Friese land zicht biedt op indrukwekkende wolkenspektakels.

De zon die een boerderij verlicht terwijl links ervan kilometers verderop water met bakken neervalt uit donkerblauwe wolken waar regenzakken aan lijken te hangen. Het rommelt, maar het bliksemt niet en de wind staat de goede kant op.

Over de brug bij Aldskou (Oude Schouw) lopen we langs een doorgaande weg Akkrum in. Op de Kromme Knilles liggen plezierboten aan de kade. Zo te zien is het tijd voor een borrel voor het avondeten.

.Akkrum is klein maar fijn. Een bijzondere plek is Coopersburg. Dit voormalige tehuis voor ouderen werd in 1901 gesticht door Folkert Kuipers die in de Verenigde Staten fortuin had gemaakt. Zijn mausoleum staat in de landschapstuin.

Langs een complex uit 1924 voor ongehuwde vrouwen en weduwen, de Terptsjerke en de Doopsgezinde kerk, allemaal monumentaal, voert de route verder, maar nemen wij een afslag naar het station .

Foto’s van de etappe IJlst – Akkrum van het Groot-Frieslandpad