Je bekijkt nu Hooghalen – Elp | Drenthepad

Hooghalen – Elp | Drenthepad

Voorbij een vakantiepark loopt de route richting herinneringscentrum Kamp Westerbork. Na de kruising met de spoorlijn maken de rechtopstaande bielzen met bordjes met datums, aantallen en de namen van Duitse vernietigingskampen grote indruk. Wat waren het er veel.

Het Melkwegpad schept lucht met stappen van circa twee en een half miljoen kilometer per stuk voert dit pad langs borden met informatie over planeten, de oerknal en de melkweg. Dat telefoons in deze storingsvrije zone uit moeten ontgaat de meeste dagjesmensen.

Het pad leidt namelijk naar de veertien grote radiotelescopen van de Radiosterrenwacht die met hun schotels naar meerdere kanten van het universum reiken. Het openstaan voor tekens van leven vormt een mooi contrast met het terrein van het beladen kamp.

De bijna drie kilometer lange rij loopt pal langs het terrein met gedenktekens, informatiepanelen en foto’s. Een maquette laat zien hoe groot het kamp was, maar opnieuw zijn het meest indrukwekkend de aantallen. Dit keer op de Tekens, een monument bij de ingang.

Na tien kilometer gaat de wandeling over in een reguliere boswandeling. Hoewel vanaf een uitzichttoren toch nog twee schotelantennes te zien zijn. En een prachtig uitzicht over meerdere boswachterijen.

De route voert verder langs het Blanke Veen, Witte Veen en Zwarte water. De paden zijn nat soms, maar het is genieten van de eerste gouden herfstkleuren die zich tussen het groen laten zien.

Uit het bos loopt het over de Elperesch naar het dorp Elp. Vandaar is het nog even doorlopen naar de dichtstbijzijnde bushalte in Westerbork. Gelukkig is het rustig in Drente, ook langs de verbindingsweg.

Foto’s van de etappe Hooghalen – Elp van het Drenthepad