Je bekijkt nu Hellendoorn – Ommen | Pieterpad

Hellendoorn – Ommen | Pieterpad

Het OV naar Hellendoorn is goed maar beperkt in het weekend. Op zaterdag etappe 10 noordwaarts lopen is een oplossing. Tegelijk een test hoe dat bevalt want de meeste wandelaars op het Pieterpad lijken van noord naar zuid te lopen.

Langs de glooiende akkers op de Hellendoornsche Esch loopt de route al gauw het bos in. Eerst langs een hoogtelijn en even later heuvelop en over de Eelerberg weer naar beneden, moeiteloos geleidelijk.

Langs een natuurcamping en over zandwegen gaat het door landelijk gebied verder. Regelmatig passeren wandelaars in tegengestelde richting, soms met volle bepakking. Op één stel na, merken we niets van wandelaars die noordwaarts lopen.

Vlak voor Lemele buigt de route met een haakse bocht af naar de Lemelerberg, het bos in. Op een bankje aanschouwen we de recreanten te voet. Regelmatig met een Pieterpad-boekje in de hand, allemaal richting Maastricht.

De berg is een lekkere klim gevolgd door nog een klim naar de top van de hoogste berg van Overijssel, de Archemerberg. Grotendeels door het bos waar een windje tussen de bomen door waait.

‘Vals plat’ en ‘een pittige tocht’, waarschuwde een wandelaar die vandaag vanuit Hellendoorn zuidwaarts ging en deze etappe al gedaan had. Dat valt echt mee.

In een diepe kuil ligt de Dikke Steen, een grensmarkering tussen de marken van Archem en Lemele. Dan volgen heidevelden met jeneverbesstruiken en alvast mooie vergezichten naar het westen en oosten.

Op de top staan we 77,9 meter boven NAP met Deventer op 28 kilometer, Zwolle op 20 en Almelo op 16 kilometer afstand. Het uitzicht is fenomenaal, met de heuvelrug in het noorden en zuiden en het platte land ten oosten en westen ervan.

De berg af komt de route in een kaal, desolaat gebied. Op de kaart staan bossen en een strook heide, maar boomstompen, verschroeide takjes en gras en spaarzaam groen is wat er nu is. Een brand heeft een flink stuk bos weggevaagd.

Des te mooi is dan weer het sappige hoge grasland met bomen vlak voor we de Regge bereiken. Op de rivier zoeken mensen vertier met kano’s.

De route loopt door langs de Steile Oever waar we eerder liepen en monumenten voor Jiddu Krishnamurti, die hier bijna een eeuw geleden zijn spirituele sterkampen hield, en voor Kamp Erika, dat op diezelfde plek stond.

Over de top van de Besthmenerberg loopt het tussen licht glooiende akkers en vrijstaande huizen door. Een ervan heeft hoge palmbomen in de tuin. Opmerkelijk. En dan zijn we al bij het station. Het was een mooie wandeling.

Praktische informatie

Foto’s van etappe 10 van het Pieterpad