Je bekijkt nu Haarle – Sprengenberg | Knooppuntenroute

Haarle – Sprengenberg | Knooppuntenroute

Vanaf de parkeerplaats lopen we zuidwaarts en steken de hei over naar het Van den Landenbos. Een bospad voert naar het Voorbijgangerserf waar een informatiebord herinnert aan het zware bestaan op het keuterboerderijtje dat hier stond.

De zon schijnt, soms dreigen wolken en de wind heeft vrij spel over de velden. Lekker doorlopen tot we schuin linksaf slaan en meer beschutting hebben van het bos.

Rechts liggen nog steeds kale akkers, maar een opvallende bult met daarop een paar bomen en struiken trekt de aandacht. Is het een krengenbosje waar vroeger dode zieke dieren werden begraven?

Rode pijlen leiden het bos in. Tot een afrastering waar gele pijlen naar rechts verder de weg wijzen naar de rand van de heide en de heuvelrug. Hoe paars zal het hier zijn in juli en augustus.

Linksaf slingert een pad naar De Sprengenberg, een wit landhuis waarvan vooral de toren van zes verdiepingen met een ronde uitbouw op één hoek opvalt. Of is dit omdat dat het enige zichtbare is voor onbevoegden.

Om metershoge bossen rododendrons met hier en daar een verscholen bankje wijzen oranje pijlen een pad zigzaggend door een bos met nog veel meer hoge rododendronstruiken. Wat zal het hier mooi zijn in mei als ze bloeien.

Bij knooppunt E25 stappen we over op groene pijlen richting de Koningsbelt en de heuvelrug.

Heuvels, heide, verdwaalde bomen. Enkele bochten en we lopen weer in het bos, langs een schaapkooi en een veld met opvallend groen gras terug naar het beginpunt.

Praktische informatie

Foto’s van knooppuntenroute Rondwandeling Haarle Sprengenberg