Je bekijkt nu Groningen – Zuidlaren | Pieterpad

Groningen – Zuidlaren | Pieterpad

Langs twee oude getrouwe Groninger landmarks gaat de route van start. De statige stationshal is in alle rust te bewonderen. Maar buitenekomen is het naar het Peerd van Ome Loeks even zoeken op het stadsbalkon met banken, een helling en balustrades.

Om de hoek loopt het al gauw verder langs het diep dat we de vorige etappe kilometers lang volgden. Hoornsediep heet het hier. Langs de overkant liggen oude schepen die bewoond worden. Op het water wordt geroeid.

Intiem zijn de ligplaatsen met een privé trekpontje in het groen waar het diep gelijk loopt met het Noord-Willemskanaal. De snelweg loopt een tijd parallel, maar witte zeilbootjes op het Hoornse en Paterswoldse Meer bieden afleiding.

Bij Haren kruist de route het water en de snelweg en wat volgt zijn de drassige Wolddeelen. Luid smakkend vindt een groep ganzen hier voedsel bij een grote plas water op het land.

De route slingert over zandwegen verder tot de brug over de spoorlijn. Deze vakwerkbrug biedt een mooi zicht op het rangeerterrein ernaast. Treinen en goederenwagons staan er geduldig te wachten.

Over de Onneresch komen we in bos- en heidegebied Appelbergen, waar de paden kletsnat zijn en het zoeken is naar droge stukjes om erlangs te komen.

Voorbij de Zuidlaarderweg volgen meer brede zandwegen. Langs paarden die Pieterpad-lopers bijzonder vinden (en dat is wederzijds), een bakstenen woonboerderij, natuurvriendenhuis De Hondsrug en het Noordlaarderbos.

Driemaal kruist de route de provinciegrens voordat we echt in Drenthe zijn. Door het dorpje Midlaren naar Steenakkers waar in de negentiende eeuw twee keuterboerderijtjes pal naast hunebedden D3 en D4 zijn gebouwd.

Een paadje leidt over een veldje en tussen heggen door naar de grafkamers van meer dan vijfduizend jaar oud. Voor de oplettende wandelaar staat er een oud metalen bordje met ‘Hunebedden’ erop. Je zou ze zomaar kunnen missen.

De weg leidt verder tussen glooiende, natte akkers door naar Zuidlaren, een dorp met zeven brinken.

Via de Kerkbrink eindigt de etappe op de Brink waar al acht eeuwen een jaarlijkse paardenmarkt wordt gehouden. Wachtend op de bus stellen we ons dit voor.

Praktische informatie

Foto’s van etappe 3 van het Pieterpad