Naardermeer Trekvogelpad wandelen met Marie

Gaasperpark – Naarden | Trekvogelpad

Zo geleidelijk als het Trekvogelpad Amsterdam nadert, zo subiet verlaat het de stad. Na het park Gaasperzoom is er platteland en een torenspits aan de horizon, en terugkijkend is het natuurgebied het enige dat zich nog van de stad laat zien.

polder Abcoude Trekvogelpad wandelen metmarie

Langs de kronkelende Gein met waterlelies en bootjes langs de kant loopt de route plots ook in Utrecht. Het is er landelijk met boerenbedrijven, een oude zondagschool, een kaasboerderij en vrijstaande woningen met roze en blauwe hortensia’s.

Gein trekvogelpad wandelblog metmarie

Bij Driemond loopt de route Noord-Holland weer in. Het dorp dankt zijn naam aan de samenkomst van de Gein, de Gaasp en het Smal Weesp, maar de grootste brug ligt er over het Amsterdam-Rijnkanaal.

hengelaars bootjes LAW wandelen met Marie

Waar het Smal Weesp in het kanaal uitmondt, staat een man te vissen. Dat plezierboten rakelings langs zijn dobber varen deert hem niet. De schipper van een platte open motorboot met zijn vrouw en acht meisjes aan boord meert even later af aan de kade in Weesp.

Weesp Trekvogelpad wandelblog metmarie

Het vestingstadje is mooi om te zien en gezellig druk. Als de brug opengaat, hoopt het verkeer zich even op, maar wat is leuker dan bootjes kijken. De brugwachter op de fiets misschien, want de brug wordt nog met de hand bediend.

Lange Vechtbrug Weesp Trekvogelpad

Aan de overkant, te midden van twee armen van de Vecht, ligt het Torenfort aan de Ossenmarkt als onderdeel van de Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam.

Fort Ossenmarkt Weesp Trekvogelpad

Langs woonboten op de Vecht voert de route door de Nieuwe Keverdijksche Polder naar het Naardermeer. Molen De Onrust en de boogbrug over de A1 met de spoorlijn naar Flevoland vormen markante punten aan de horizon.

molen De Onrust en spoorbrug over A1

Na kilometers asfaltwegen, betonpaden en zonneschijn zijn de picknicktafels in de schaduw bij het uitwateringskanaal een fijne pauzeplek. Daarna voert de route door het bos naar het meer bij De Machine, een voormalig stoomgemaal.

wandelblog metmarie Naardermeer Trekvogelpad

Hier en verderop zijn uitkijkpunten over het meer met bankjes om te genieten van de rust. Nog iets verderop, verscholen in het bos staat vogelkijkhut Groote Meer. Het pad ernaartoe ligt tussen varens en riet en veert mee met iedere voetstap.

Groote Meer Naarden Trekvogelpad wandelen

Het Naardermeer is bijzonder omdat het het eerste natuurreservaat in Nederland is, behoed voor het lot van vuilstortplaats van Amsterdam door onderwijzers Jac. P. Thijsse en Eli Heijmans die in 1905 de Vereniging Natuurmonumenten oprichtten.

Trekvogelpad etappe 7 Naarden

De kerktoren van Naarden komt al een tijd dichterbij. We verlaten de route om op station Naarden-Bussum de trein te nemen. Wordt vervolgd.

Praktische informatie

Foto’s van etappe 7 van het Trekvogelpad