winterwandeling Vorchterwaarden IJssel

Elsvoorderpad Veessen | Klompenpad

Wolken én zon belooft buienradar.nl op deze decemberdag tussen de donkere dagen door. Eind van de ochtend bij het startpunt aan de IJssel is er nog weinig van te merken. Het is mistig, grijs en koud. Damp kringelt omhoog vanaf de rivier.

Op een sokkel staat een held te paard met een lans in de ene en een karwats in de andere hand, pijl en boog op de rug. Het is een Basjkierse cavalerist die meehielp Nederland van Napoleon te bevrijden. Via een ‘brug’ van boten staken de kozakken hier in 1813 de IJssel over op weg naar Amsterdam.

De toren van de steenfabriek van Fortmond tekent zich vaag af. Stacaravans met uitzicht op de rivier staan er grotendeels verlaten bij. Het dorp leeft van het toerisme, in de zomer, bij mooi weer, zonder lockdown. Ganzen houden er nu de wacht.

De route voert de uiterwaarden in. Over grasvlaktes begroeid met verspreid staande struiken en boompjes. Aan de meidoorn zitten rode bessen, de takken zijn kaal. Op de rivier dobbert een roeiboot met twee vissers. Aan de overkant ligt natuurgebied de Duursche Waarden. In de verte klinkt het verkeer op de weg tussen Zwolle en Deventer.

Ter hoogte van Wijhe waait de geur van koekkruiden over het water. Arva staat er met rozerode letters op een hoge grijze fabrieksloods. Met dit weer ruikt het extra aanlokkelijk. Haardvuur en warme chocolademelk zijn echter nergens voorhanden. Zelfs al zouden we het pont naar de overkant nemen.

Het veer vaart af en aan met auto’s en een enkele brommer aan boord. Andere scheepvaart lijkt er niet te zijn vandaag. Geen enkel binnenvaartschip is tijdens de tocht door de uiterwaarden voorbijgekomen.

Het klompenpad gaat verder landinwaarts naar Vorchten. Veel asfalt, bijna alleen asfalt is wat volgt, maar verder blijft het een mooie route. De kerk in het dorp met een handvol huizen stamt uit de dertiende eeuw en heeft een koor uit de vijftiende eeuw dat hoger is dan het schip.

Het tufsteen en bakstenen gebouw ligt op een terp. Hoge waterstanden van de IJssel die vroeger langs het dorp liep bedreigden de nederzetting tot de rivier bedijkt werd.

Voorbij het dorp tekenen zich nieuwe dijken af. Een strak groen landschap onder een sombere lucht is begroeid met gras en hier en daar een rij bomen. Het is agrarisch gebied en tegelijk overloopgebied voor uitzonderlijk hoge waterstanden van de IJssel. Het is de Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld.

Wat volgt is een wandeling over een fietspad op de oostelijk gelegen dijk langs een onverwachte leegte. Op deze grijze dag lopen de kleuren groen en blauw in elkaar over. Kale bomenrijen geven het landschap diepte. Zwanen vormen witte stippen op een uitgestrekt grasland.

Tot dusver is het klompenpad goed te volgen, ook als de groen-witte bordjes hun pijl missen. Bij het verlaten van de dijk echter gaat het zonder routebeschrijving mis. Over de Veesser Enkweg en langs kerkenpaden richting de molen vinden we het beginpunt van de wandeling met een omweg terug.

Praktische informatie

Foto’s van het Elsvoorderpad bij Veessen