koeien voor het eerst naar buiten

Delden Twickel | Overwandelengesproken

Een zonnige dag in een koud voorjaar trekt wandelaars naar landgoed Twickel, een uitgestrekt landgoed dat om het stadje Delden heen ligt. Deze route van Truus Wijnen leidt door het noordoostelijke deel.

voetgangersbrug Delden Twickel

Over de hoge voetgangersbrug voert de wandeling het park rond het kasteel in. Hier wordt volop gewandeld, maar gelukkig is het er ruim en is het een maandag. De route voert niet pal langs het kasteel Twickel maar heeft een punt waarop je er een kijkje kunt nemen.

kasteel Twickel wandeling

De laatste eigenaresse die er woonde bracht Twickel in 1953 onder in een stichting om het kasteel en landgoed in stand te houden als natuurreservaat en cultuurmonument voor wandelaars, natuurvrienden en kunstliefhebbers. Het kasteel wordt deels bewoond door graaf Roderik Castell.

boerderij landgoed Twickel wandeling

Schuin tegenover het kasteel staat een boerderij met een breed voorhuis met luiken die typisch zijn voor dit landgoed: wit met brede zwarte randen. Ernaast staat een tulpenboom nog prachtig in bloei.

voormalig jachthuis Twickel wandeling

De route voert verder langs een voormalig jachthuis, herkenbaar aan een rij gehoornde schedels die aan de gevel van een schuur geschroefd zijn, en langs nog een boerderij. We lopen nu in het bos waar het licht gefilterd wordt door taken met jong blad en waar vogels volop van zich laten horen.

koffiekar Erve Bokdam Twickel

Bij de koffiekar op Erve Bokdam houden fietsers en wandelaars een korte stop. De route gaat verder tussen open grasland met plukken bomen en makke schapen en lammeren door over een betonpad. Eén dikbuikig schaap ligt languit op de weg met haar kop op haar poten te snurken.

wandelen schapen Twickel Twente
wandelen Delden Twickel voorjaar
koeien voor het eerst naar buiten

Na weer een stuk bos komen we bij en weiland waar juist de koeien na de winter voor het eerst weer naar buiten gaan. Ze springen en rennen met de staart omhoog en twee spelen met de koppen tegen elkaar wie er het sterkst is. En wie zijn die wandelaars bij het hek? Wat een blijdschap.

wandelen Twickelse Vaart Twente

Met een lus voert de route opnieuw het bos in. Een kilometer recht langs de achttiende eeuwse Twickeler Vaart en linksaf nog een kilometer rechtuit richting de Deldeneresch. Daar slingert de route langs de flank van een heuvel met grote effen groene vlakten naar de skyline van Delden.

wandeling Deldeneresch Twickel Twente
Delden vanaf Deldeneresch wandeling

De katholieke Nieuwe Blasiuskerk en de watertoren steken er markant de lucht in. Een veld vol pinksterbloemen links van het pad trekt evenzoveel aandacht. Over de brug over een verkeersweg voert de route langs de protestante Oude Blasiuskerk door het stadje terug naar het station.

Wat een fijne, afwisselende wandeling was dat.

Praktische informatie

Foto’s wandelroute Delden Twickel