Noordermolen Trekvogelpad

Alkmaar – De Rijp | Trekvogelpad

Meeuwengeschreeuw is hét geluid van Alkmaar. In de stad hangen affiches met een luid roepende meeuwenkop voor een rood stopbord en: ‘Meeuwenoverlast? Voer meeuwen niet Laat geen etensresten achter’. Tussen Bergen aan Zee en Alkmaar viel het geschreeuw op in Egmond aan den Hoef, niet boven zee of de duinen.

Vandaag lopen we het Trekvogelpad van Alkmaar naar De Rijp. De route door de binnenstad laat de rijkdom van de zeventiende eeuw zien. Alkmaar was de belangrijkste marktstad die voedsel en vlas leverde aan het welvarende Amsterdam. De handel stimuleerde de drooglegging en vorming van polders rond de stad.

Rondslenterend komen we langs prachtige ornamenten, bijzondere straatnamen als Fnidsen en langs de Waag, waar vrijdags op het plein de kaasmarkt is. Over het Kwerenbolwerk en door Park Oosterhout lopen we de bewoonde wereld uit.

Wat volgt, is drie kilometer kaarsrecht fietspad over bedrijventerrein de Boekelermeer. De gedachte dat het asfalt nu grijs is terwijl het zojuist rood was, vat dit stuk Trekvogelpad samen. Het is doorbijten.

Voorbij de Kanaalweg gaat eindelijk het landschap weer open. Al snel laat de eerste oude windmolen van de dag zich zien. De Noordermolen staat er trots bij. Hij stamt uit 1589 en van alle Nederlandse poldermolens vijzelt hij het meeste water op: bij stevige wind meer dan honderd kubieke meter.

Bij Akersloot nemen we de pont over het Noordhollands Kanaal, dat begin negentiende eeuw werd aangelegd. Arbeiders groeven hier de vaarweg onder erbarmelijke omstandigheden. Opstanden leidden tot doden, waarbij ook de aannemer het leven liet. Een paneel aan de overkant vertelt het verhaal.

We lopen nu in de Schermer over lange strepen asfalt. Sinds het veer lopen twee jongemannen met grote rugzakken en blote kuiten voor ons. Liggend in de berm vertellen ze dat ze het Trekvogelpad in twee weken lopen. Dag één bracht ze tot Akersloot. Vandaag is familie in De Rijp hun doel.

Even voorbij Strijkmolen K vinden wij een pauzeplek. Een picknicktafel midden in het land met uitzicht op een veld met rode kolen, een dijk met schapen, een sloot met waterlelies, een lelijke boerenschuur, een weide met koeien, stukken grasland en een houten brug naar de draaiende molen.

In de lucht klinkt af en toe lawaai van opstijgende vliegtuigen. De zon schijnt en de wind blaast fris. In een veld jaagt een kraai achter een haas aan. Even later stopt een haas met rennen als een kraai opvliegt. Meeuwen scheren over het water en slaken plots paniekkreten. Een roofvogel zweeft hoog op de wind.

Meerkoeten dobberen op het water dat libellen slechts aantikken. Langs de kant plonst een kikker in de sloot. Op een planken brug zit een aalscholver lange tijd stil. Boeren zijn druk aan het maaien of schudden het gras dat ligt te drogen. Aan de horizon laat nog een molen zijn wieken draaien.

Als we genoeg hebben gezien, volgen we het tegelpad naar gemaal Willem-Alexander en de dijk naar Driehuizen. Voorbij dit dorpje komen we op het enige stuk onverharde pad van deze etappe, enkele honderden meters grasdijk.

Door weids polderland met stolpboerderijen lopen we met een haakse bocht Noordeinde binnen. Een lintdorp waar langs de weg bomen vol appels of peren hangen. De Noordeinder Vermaning, de voormalige doopsgezinde kerk, biedt tweedehands boeken aan en een tuin om wat te drinken. Ernaast staat een kleine pastorie.

Het laatste pand van het dorp is een stolpboerderij. Over de brug, waar de dorpsvaart de Zuidersloot kruist, passeren twee sloepen elkaar. De gezelschappen zijn bekenden aan hun groeten te horen. Links kijken we uit over de vele brede sloten en lange kavels van de Eilandspolder.

Zo lopen we Graft binnen dat om de bocht overgaat in De Rijp. Een dubbeldorp met een rijke geschiedenis van haringvisserij, walvisvaart, scheepswerven, touwslagers en traankokerijen.

Vroeger had het een rechtstreekse verbinding met de Zuiderzee. Schepen op de gevels van het Raadhuis in Graft en de Waag in De Rijp verwijzen ernaar. Wij eindigen er de dag op het terras van eetcafé De Walvis.

Foto’s van etappe 2 van het Trekvogelpad