Je bekijkt nu 86 Lauperath und Waxweiler | Naturpark Südeifel

86 Lauperath und Waxweiler | Naturpark Südeifel

Vanuit Waxweiler pakken we Wanderweg 86 Lauperath und Waxweiler op op de heuvel boven een vakantiepark. De route is goed ‘beschildet’, loopt eerst samen met de 91 en later met de 87, maar nergens is er twijfel waar de 86 loopt.

Door het bos voert hij omhoog naar een hoogvlakte met vergezichten over heuvels met boerderijen, bossen en windmolens in groot en groter formaat. Het is rond het vriespunt en de wind waait dwars door mutsen heen.

Met een boog voert de route in Lauperath langs een berghut met een laagje poedersneeuw, een hardnekkig blaffende hond, een wit kerkje waaraan Jezus met opgeheven hoofd aan het kruis hangt en twee bruine paarden met witte manen.

Drie windmolens zijn het volgende doel. Een middelgrote, een kleine en een grote. Eronder klinkt het draaien van de wieken als het lage geluid van een vrachtvliegtuig. Een haakse bocht leidt naar Lauperath-Scheidchen.

Een weg met zijdelings besneeuwde bomen biedt opnieuw uitzicht op windmolens, maar het pad leidt al snel het bos in. Een spannend bos, want het perceel en de route ligt bezaaid met omgewaaide naaldbomen.

Klimmen en klauteren over een boom die een bankje geplet heeft, tussen bomen die vervaarlijk kreunen en kraken en als we omkijken, zien we dat hier ooit een informatiepaneel stond. Nu verpletterd door een boomstam.

Gelijk erna volgt een lieflijk pad dat door dichtbijeenstaande bomen slingert. Plots schieten twee witte achterwerken weg, geschrokken van de zachte stap op de bodem vol naalden.

We kruisen een kabbelend beekje en uit het bos gekomen treffen we een uitkijkhut waarvan de deur niet op slot zit. Twee verstofte roestige bureaustoeltjes en heldergroene wandbekleding is alles wat we erin aantreffen.

Om de omgeploegde akker heen leidt de route naar de Mühlbach. We volgen deze stroom dan waar langs de waterkant, dan weer hoog over de heuvels tot bijna aan het begin van onze wandeling.

We stoppen kort in een winddichte schuilhut, opnieuw laten we een ree schrikken en we kijken met ontzag naar een partij stenen die is afgebroken van een rotsformatie.

Als de 91 weer met de 86 meeloopt, is het opletten om bij het beginpunt te stoppen. Na drie uur zit deze prachtige wandeling er alweer op.

Praktische informatie

  • Gelopen wandelroute: Wanderweg 86 Lauperath und Waxweiler
  • Afstand: 10,4 kilometer
  • Hoogteverschillen: 163 meter
  • Routebeschrijving: volg de witte schildjes met 86 in het rood
  • Routekaart
  • GPX-track
  • Begin- & eindpunt: Wanderparkplatz aan de L9 tussen Krautscheid en Lauperath-Scheidchen

Foto’s van Wanderweg 86 Lauperath und Waxweiler