Informatiecentrum IJssel in Den Nul

Informatiecentrum IJssel in Den Nul

Natuur, geschiedenis, vertier, eten, drinken, zwemmen, spelen, lezen, kijken, ontmoeten. Wat kan er niet? Informatiecentrum IJssel met daarachter buurtschap Fortmond en natuurontwikkelingsgebied Duursche Waarden heeft zo’n aanbod dat je er makkelijk een dag kwijt raakt.

 • Fruitboomgaard
  Rivierklei is vruchtbaar. Hoogstamfruitbomen naast het centrum herinneren aan de fruitteelt langs de IJssel. Het lukt nog amper, maar met de tijd zullen ze meer indruk maken. Binnen, in een tentoonstelling en in boeken, valt meer over deze geschiedenis te ontdekken.
 • Natuurzwembad
  Van mei tot oktober trekt het centrum ook badgasten. Langs de weg staat het al: een bruin bord met Lange Kolk. Een natte rechthoek gevormd door oevers met riet, een strand en houten steigers met metalen zwemtrapjes. Languit liggen in het gras van de zonneweide – dat zou fijn zijn.
 • Visvijver
  In de Lange Kolk zwemmen niet alleen mensen. De plas is ook viswater.
 • Toeristisch informatiepunt
  Bij binnenkomst direct links vinden we een kast met fiets- en wandelroutes en recreatieadressen in de omgeving. Vrijwilligers van het centrum zijn zeer bereid om de bezoeker te helpen.
 • Erfgoedcentrum
  Een lange leestafel en heel veel leesvoer. Historische Vereniging ’t Olster Erfgoed is een actieve club. Je komt hier veel te weten. Over de geschiedenis van steenfabrieken in Nederland bijvoorbeeld en die in Fortmond. Arbeiders deden zwaar werk. De ovens brandden dag en nacht, maar zodra het vroor, viel het werk stil. Dagloners kwamen met bijverdiensten nog nauwelijks rond.
  In een interview lezen we hoe een rijdende locomotief met wagons vol klei omkieperden. De drassige grond kon het gewicht niet dragen. Met mankracht en kettingen werd de boel overeind gehesen en werden de wagens weer gevuld. “Na anderhalf uur was de klus geklaard en ging iedereen weer over tot de orde van de dag.” Aanpakken was het.
 • Winkeltje
  Kaarten, hebbedingen en enkele lekkernijen uit de streek. Voor jezelf of als cadeau.
 • Expositieruimte
  Beneden bezoeken we de vaste tentoonstelling over landschap, natuur en geschiedenis van vroeger en nu. Boven zijn wisselende exposities met een link naar het rivierlandschap en haar bewoners. Buitenom in het bijgebouw is nog een expositie, met spullen uit vervlogen tijden. Relieken die herinneren aan een tijd waarover steeds minder mensen kunnen vertellen.
 • Brasserie met terras
  In brasserie Op Duur zijn de buitenmuren van glas. Zo zit je in de uitbouw bijna pal aan het water van de Lange Kolk. Fijn. Ook als het guur is. Verder zijn er een speelhoek en een terras op vlonders. Je kunt er high-tea nemen en een fiets huren. De appeltaart is top: knapperig bruin en goed gevuld.
 • Natuurspeelplaats
  Naast het terras spelen kinderen met zand en water. Er is een pomp en een houten waterleidingsysteem, en het zand eindigt met een strandje waar ze zo de kolk inlopen.
 • Wandelgebied
  Op de speelplaats valt een zwaluwtil op, hoog, met twee dozijn nesten. In het veld verderop staat een ooievaarspaal met een verliefd klepperend stel erop. Een drijvende brug leidt naar Fortmond en de Duursche Waarden, een gebied met natuur, boerenland, bos, rivier en overblijfselen van oude steenfabrieken. En het pontje naar het Gelderse Veessen.
 • Activiteiten
  Het informatiecentrum verhuurt zalen. Daarnaast zijn er activiteiten: natuurexcursies met een gids van Staatsbosbeheer, een speurtocht voor kinderen en lezingen over de streek. Ook de brasserie organiseert lezingen en proeverijen.

Maar op pad nu.

Het Informatiecentrum IJssel verrast door veelzijdigheid en dat veelal op de kracht van vrijwilligers en mensen met een beperking. Na alles bekeken te hebben én een kop koffie met appeltaart, gaan wij erop uit. Struinen door de natuur en geschiedenis van Fortmond.

Het is immers een stralende dag.

Praktische informatie

Foto’s van Informatiecentrum Den Nul