toonbank Bakkerij Bril in Gietelo

Bakker Bril in Gietelo

Gevulde koek en speculaas, kruidkoek, appeltaart, krentenbrood met of zonder spijs, maar ook bitterkoekjes en gemberkoekjes en gewoon brood. Alles wat bakker Bril verkoopt, komt uit eigen bakkerij. En het mooie: bij binnenkomst zie je de bakker aan het werk. Ambachtelijk.

Opgejaagd door loodgrijze wolken komen we na een wandeling de bakkerij binnen. De eerste hagelstenen vallen. Koffie, lekker, met appeltaart. Maar eerst even kijken wat de bakker nu maakt. De deur naar de bakkerij rechts van de winkeldeur staat altijd open.

Vorige keer zagen we een meterslange berg krentenbroodbeslag. Op een weegschaal met schuifgewicht woog de bakker de stukken die hij afstak voordat hij er een brood van maakte. Dit keer zet hij met zijn hulp twee dozijn volle bakblikken in de ovens.

Sinds 1852 bakt de familie Bril hier al brood en oud-Holland lekkers. Tot 2010 in de oude stenen oven. Alles volgens eigen recept. “We doen er veel kruiden in en veel liefde”, aldus Paul Bril, de vijfde generatie, in een filmpje.

“De bakkerij is bekend in heel Nederland tot België en Duitsland aan toe. Omdat klanten van heinde en verre komen en zeiden dat ze wel eens een bakkie wilden doen, zijn we bij de winkel een koffie- en theeschenkerij begonnen.”

Achter de toonbank staat zijn vrouw en nog een hulp in bakkerstenue. Vaste gezichten, net zoals er veel vaste klanten binnenkomen. “Heb je nog gefietst dit weekend,” vraagt de hulp aan een oudere man die boodschappen doet. Voor een gewone dinsdagmiddag loopt het lekker door.

Een echtpaar met Rotterdamse tongval gaat in de theeschenkerij zitten en bestelt. Hij een hotdog en warme chocolademelk met slagroom. “Slagroom is er niet,” zegt de bakkersvrouw. Zij gaat voor de koffie met appeltaart.

“Zo, da’s een hele maaltijd,” zegt ze wanneer het komt. “We hebben een huisje in Nunspeet.” Zij wil wel praten, maar de bediening houdt het kort. Ook de theeschenkerij is deze middag goed bezet.

Voor het raam hangt een rij grote koebellen aan brede riemen. De Alpen zijn een favoriet hier. Op de plank erboven staan oude blikken trommels. De bakker komt binnen en vult de broden aan. Op zijn tenen kan hij er net bij.

Even later zitten ook wij achter de koffie met appeltaart. Een taart die lijkt op een stuk gevuld speculaas met stukken appel erin. Zoet en stevig. Het speculaasje bij de koffie knapt en kraakt. Bij het afrekenen nemen we een zak gemberkoekjes mee.

Om thuis na te genieten.

Praktische informatie

Foto’s van Bakkerij Bril in Gietelo